Jak na vysokou relativní vlhkost v obytném prostoru?

Trendem dnešní doby je zdravý život, který se ale kupodivu netočí jen kolem bio potravin, fitness center a přírodní kosmetiky. Zásadní vliv na naše zdraví má zejména prostředí, ve kterém žijeme, pracujeme a spíme. Právě tam začíná cesta ke zdravému životu.

Faktorů, které ovlivňují naše zdraví, je celá řada. My se dnes zaměříme na vysokou relativní vlhkost v obytných prostorech, jejíž důsledky často bagatelizujeme, ale…


Vysoká vlhkost v obytném prostoru sama o sobě život podporuje. Bohužel ne ten náš. Zato například plísně a roztoči si ji nemohou vynachválit. Ve vysoké vlhkosti se cítí jako v ráji a množí se jako o závod. Život s mikroorganismy v jedné domácnosti ale lidskému zdraví zrovna moc neprospívá. 

Roztoči škodí především alergikům a pro zdravého člověka jsou v zásadě neškodní. Bydlí většinou v našich matracích, polštářích a kobercích, kde se živí odumřelými šupinkami naší kůže. No řekněte, je pro Vás příjemná představa, v níž si položíte hlavu na polštář a zhluboka se nadechnete jejich výtrusů? Ne, to asi pro nikoho z nás moc lákavě nezní. Pokud ale nejsme alergici, strach z nich mít nemusíme. 

Naopak plísně produkují těkavé organické látky, které poškozují sliznice dýchacích cest, dráždí v nose, krku i očích, způsobují bolesti hlavy, podráždění pokožky i mykotická onemocnění. Tady už to na lehkou váhu brát nelze.


Jak ovlivňuje naše zdraví vysoká relativní vlhkost v místnosti?

Vysoká relativní vlhkost vzduchu snižuje schopnost lidské pokožky absorbovat pot a zvyšuje v nás pocit horka. Teplota v místnosti je tak mnohem nižší, než jak ji v tomto prostředí vnímá náš organismus. Sama o sobě způsobuje vysoká vlhkost chronické zdravotní problémy od astmatu, přes častá nachlazení a bolesti hlavy, až po nespavost. Navíc podporuje růst i rozmnožování plísní a roztočů, jejichž dopady na lidský organismus už jsme popsali.

A co naopak nízká relativní vlhkost a její vliv na náš organismus? 

Pro úplnost musíme ještě zmínit opačný extrém – nízkou vlhkost vzduchu uvnitř našich obydlí. Správná hodnota relativní vlhkosti vzduchu v místnosti by se měla pohybovat v rozmezí 40 až 60 %. V létě blíže ke spodní hranici, v zimě naopak. Při nízké relativní vlhkosti vzduchu dochází v místnosti k víření prachu a nečistot, což pocítí zvláště alergici. Lidské tělo v takovém prostředí začne rychleji ztrácet vodu, a to vede nevyhnutelně k vysychání sliznice dýchacích cest, které má za následek oslabení obranyschopnosti organismu, jakož i chronická respirační onemocnění. Nízká vlhkost vzduchu významně podporuje šíření virů.


Na vině je obvykle špatná hydroizolace

Špatně řešená hydroizolace domu dokáže způsobit vlhkost ve stěnách, stropech a podlahách nejen ve dřevostavbě, ale i ve zděném domě. Když se takový stav zkombinuje se zanedbaným větráním nebo špatným odsáváním, mají obyvatelé objektu zaděláno na velký problém.

Prevence pronikání vody do stavebních konstrukcí je důležitou součástí opatření směřujících ke zdravému bydlení. Udržet příjemné a zdravé klima lze totiž pouze tehdy, máme-li vzdušnou vlhkost v interiéru pod kontrolou. Přítomností vody navíc dochází i k mechanické degradaci stavebních materiálů a snižování životnosti celé stavby.

Vzlínající vlhkost v objektu

Zdrojem problémů s vlhkostí může být například špatná střešní izolace nebo špatně řešená kanalizace. Ve většině případů jsou ale problémy s vlhkostí ve stavbě způsobeny vzlínáním vody. Pronikání vlhkosti do konstrukce je způsobeno kapilárními jevy uvnitř stavebních materiálů. Začíná už v samotném podkladu pod základovou konstrukcí, dnes obvykle železobetonovou deskou. Řešením takového problému je hydroizolace, která zabrání průniku vody do konstrukce zespodu. 


Sanace vlhkého zdiva

Staré objekty, které jsou vzlínající vlhkostí postiženy častěji, hydroizolační vrstvu obvykle nemají. Jsou konstruovány z materiálů, kterým chybí schopnost přerušení kapilár a při stoupání vody do stěn vlastně zdarma pracují pro roztoče a plísně. Jedinou spolehlivou cestou z této situace je sanace vlhkého zdiva.

V první řadě je u vodou napadených konstrukcí nutné najít a odstranit příčinu. Pokud je vyloučena havárie střechy, rozvodů vody nebo kanalizace, pak je potřeba se zaměřit právě na vodorovnou hydroizolaci. Tu lze řešit buď podřezáváním původního zdiva a vložením oddělující vrstvy, nebo injektáží. Oba postupy jsou založeny na principu vytvoření vrstvy nepropouštějící vodu, která zamezuje dalšímu vzlínání.

Pak už je potřeba stavbu jen dokonale vysušit, odstranit části zasolené konstrukce a aplikovat sanační postupy. Staré degradované omítky je nutné oklepat a namísto nich aplikovat nové povrchy. Sanační systém Baumit Sanova je komplexní program určený právě pro takové případy. Díky nízkému difuznímu odporu je zajištěna minimální přirozená nasákavost a snadná paropropustnost sanačních materiálů. Podle stupně poškození a zasolení je možné volit buď základní systém, například s výrobkem Baumit SanovaUni, nebo pro silně zasažené plochy Sanova MonoTrass, který splňuje kritéria směrnice Vědeckotechnického institutu WTA International pro výkonnější sanační omítky s označením WTA.

Prevence proti vlhkosti v novostavbě

Pokud plánujete novostavbu, máte situaci značně zjednodušenou. Kromě toho, že se můžete postarat o maximum prevence proti vlhkosti v obytném prostoru, existuje na výběr mnoho možností vylepšujících interiérové klima.

V první řadě jde o dokonalé, a přitom prodyšné zateplení vnějších stěn domu. Kromě úspor energií přináší moderní zateplovací systémy také stabilizaci relativní vlhkosti v domě a s tím ruku v ruce i prevenci vzniku nebezpečných plísní. Společně s těžkými zdícími materiály s odpovídající akumulací tepla pak vzniká komplex příjemného a zdravého bydlení.

Hydroizolaci novostavby dokonale doplní prodyšné omítkové systémy Baumit Klima ve variantách KlimaPerla, KlimaUni, KlimaWhite nebo strojní KlimaMPI. Společně s nátěrem Baumit KlimaColor zajišťují všechny jmenované materiály pro vytváření povrchů v interiéru přirozené prostředí s vlhkostí odpovídající potřebám lidského organismu.

Systém Baumit lonit – převratná inovace ve stavitelství 

V souladu s novým přístupem ve vytváření příjemného a zdravého klimatu uvnitř budov přišel Baumit s interiérovou stěrkou a barvou řady Ionit. Pokud bychom všechna předchozí opatření nazvali pasivními, pak Baumit Ionit je rozhodně jedním z aktivních opatření. Barva i stěrka využívá totiž vlastností umožňujících uvolňování vzdušných iontů. Kromě toho, že jsou pozitivně vnímány při dýchání, umí se také vázat na polétavé pevné částice prachu a pylů. Zvýší tím svoji hmotnost a padají k zemi, což zabraňuje jejich dalšímu vdechování. 

Už dávno totiž nejde jen o design. Omítky, stěrky a nátěry se v moderní době stávají plnohodnotným faktorem aktivně ovlivňujícím vaši pohodu i zdraví. Vybírejte proto nejen očima, ale i rozumem.


Drobnosti, které mohou pomoci

V zápasu s vysokou relativní vlhkostí vzduchu můžete získat navrch s využitím drobných opatření, která mohou pomoci udržet vlhkost na uzdě. Hydroizolaci sice nenahradí a vzlínající vodu nezastaví, ale pokud už vlhkost v bytě máte, určitě s regulací v obytném prostoru pomohou. Tady je několik rad.

  1. Nejprve byste si měli doma změřit vlhkost vzduchu. Nejde o nic komplikovaného. Vlhkoměr je měřicí přístroj, který snadno zakoupíte i pod 100 korun. Jakmile ho zapnete, ihned můžete odečíst vlhkost vzduchu na stupnici nebo z displeje. Měřič pro domácí použití má obvykle rozsah měření od 0 % do 90 % relativní vlhkosti.
  2. Pravidelně větrejte. Ať už naměříte jakékoli hodnoty, větrejte bez ohledu na počasí. Na první pohled se může zdát otevírání oken v zimě kontraproduktivní, ale ve skutečnosti cirkulací vzduchu vlhkost uvnitř Vašeho obytného prostoru přirozenou cestou regulujete. Větrejte krátce a intenzivně. 
  3. Ventilátor v koupelně, digestoř v kuchyni. V boji proti vysoké vlhkosti vzduchu použijte odsávací ventilátor v koupelně a digestoř v kuchyni. Ventilátor odvede vlhký vzduch vznikající při sprchování nebo koupání mimo Vaše obydlí a digestoř odstraní páru a výpary z vaření.
  4. Pořiďte si odvlhčovač. Odvlhčovače vzduchu jsou určeny k odstranění vlhkosti ze vzduchu. Systém odvlhčování funguje tak, že nasává vlhký vzduch a ochlazuje ho na jeho rosný bod, což umožňuje vodní páře kondenzovat a vytvářet vodu. Systém odvlhčování vzduchu se snaží snížit úroveň vlhkosti a vytvořit zdravější a pohodlnější prostředí v obytném prostoru. 
  5. Sušte prádlo venku nebo používejte sušičku. Kvalitní a moderní pračky s možností praní s vysokým odstředěním by neměly zanechávat prádlo mokré. Ještě lépe zvládne tuto roli sušička. Pokud ale máte starší pračku, před pověšením prádlo dobře vyždímejte. Během léta pověste prádlo venku na slunci, v zimě ho umístěte na horká místa, například k radiátorům.
  6. Rostliny, které pohlcují vlhkost. Vhodně vybrané rostliny v domácnosti mohou nejen pohlcovat vlhkost, ale zároveň snižují teplotu a zajistí čerstvý vzduch v obytném prostoru. Mohou tak výrazně zlepšit kvalitu vnitřního vzduchu. A které rostliny pro pohlcování vlhkosti vybrat? Kapradiny patří k nenáročným rostlinám. Kromě vlhkosti pohlcují i různé škodlivé látky, jako je benzen nebo formaldehyd. Další rostlina, která vlhkost přímo miluje, je tilandsie. Její listy absorbují vlhkost skoro jako houba. Dalšími vhodnými kandidáty jsou například břečťan, lopatkovec, chamédorea, filodendron a další.

Mít pod kontrolou vlhkost v obytném prostoru, kde žijete a pracujete, se prostě vyplatí. Je to boj o vaše zdraví na úkor nezvaných nájemníků. Vaše soukromá bitva s plísní a roztoči. Jestli se rozhodnete pro radikální řešení, nebo budete postupovat po malých krůčcích, je Vaše volba. Mějte ale na paměti, že Baumit se svými zateplovacími systémy, výrobkovými řadami Baumit Sanova, Baumit Klima a Baumit Ionit, Vám mohou poskytnout významnou pomoc a konečné řešení všech problémů s nadměrnou relativní vlhkostí vzduchu.