Rekonstrukce bytu je Vaše šance, jak zpomalit čas

Všechno ve vesmíru má svůj limit. Čas, ať už je to cokoli, se vždycky nakonec ukáže jako jediná spravedlnost, která nikoho neušetří. Jednou si vybere svou daň i na vašem bydlení, a tak Vám nezbude než včas přistoupit k jeho rekonstrukci a pokusit se tím čas alespoň na chvíli zpomalit.

Čas zneklidňuje matematiky, fyziky i filozofy. Například Albert Einstein viděl v čase rozměr vesmíru podobný rozměrům prostoru, zatímco Jan Werich tvrdil, že čas neexistuje. Podle něho si jej lidé vymysleli, aby věděli odkdy dokdy a co za to. 
Pravda je, že čas měří životnost všeho ve vesmíru. Stárnutí se v některých případech dá zpomalit, ale zastavit nejde. Lidské stárnutí zpomalují plastické operace nebo transplantace dosluhujících orgánů. Totéž platí i o domech a bytech, ve kterých žijeme. Také na nich si čas vybírá svoji daň, a pokud se rozhodneme jejich stárnutí zvrátit, nezbývá nám než přistoupit k jejich celkové rekonstrukci.

Většina z nás provádí rekonstrukci bytu jednou nebo dvakrát za život. Je proto pochopitelné, že s ní jako amatéři nemáme téměř žádné zkušenosti. Poradíme Vám, do čeho byste se mohli pustit sami a co raději nechat na odborníky.

Cena rekonstrukce bytu závisí na několika faktorech. Na začátek počítejte nejen s cenou použitých materiálů a práce, ale také s tím, že momentálně tyto náklady neustále rostou. Měli byste si důkladně promyslet, co konkrétně chcete předělávat. Bude nejlepší, když si nejprve všechno sepíšete. Pro lepší přehled si vytvořte tabulku, do které si vypíšete plánované kroky, potřebné materiály a jejich hodnotu. V Baumitu jsme Vám pro usnadnění práce připravili Baumit Quido Kalkulátor. Jde o sofistikovaný nástroj, který Vás provede celým procesem rekonstrukce a nabídne Vám různé možnosti a řešení.

Investujte, abyste ušetřili

Při kompletní rekonstrukci bytu stojí za to zvážit služby interiérového architekta, který Vám vypracuje celou projektovou dokumentaci. Většina architektů naceňuje nabídky podle výměry bytu v m2, což obvykle vychází přibližně 8 000 Kč za jednu místnost. I když se to na první pohled může zdát jako velká investice, návrhy šikovného architekta často nabídnou jednodušší řešení, než byste čekali, nebo Vás uchrání před zbytečným bouráním, které by neúměrně zvýšilo celkový rozpočet rekonstrukce.

Projektová dokumentace zahrnuje kromě interiérového návrhu také realizační výkresy a odhad rozpočtu rekonstrukce bytu. Díky tomu ušetříte čas, který byste jinak trávili přemýšlením o dispozici bytu a zjišťováním cen.

Pokud již máte představu o rozpočtu, připočtěte k celkové částce přibližně 15 % z celkových nákladů. Tato rezerva vám poslouží při řešení neočekávaných problémů, které se mohou projevit až teprve během rekonstrukce.

Rekonstruovat svépomocí, nebo se stavební firmou?

Kolik bude rekonstrukce bytu stát, závisí také na tom, zda budete byt předělávat svépomocí, nebo se stavební firmou. Pokud si na některé práce netroufáte, nechte si vypracovat cenové nabídky od více společností. Dejte si pozor na ty, které jsou ve srovnání s ostatními podezřele levné. Rekonstrukce s levným dodavatelem nemusí vždy dopadnout podle Vašich představ a Váš rozpočet se namísto očekávané úspory může navýšit o opravu zfušované práce. Raději dejte na dobré recenze.

Kolik času zabere kompletní rekonstrukce bytu?

Kompletní předělávka třípokojového bytu o rozloze kolem 70 m2 trvá profesionálům 6 až 8 týdnů. Tato doba se může prodloužit podle toho, které práce se rozhodnete udělat svépomocí. Mimo to je možné, že se během rekonstrukce projeví skryté závady, s nimiž jste předem nepočítali. Nechte si proto větší časovou rezervu. To platí zejména, pokud jste byt právě koupili a neznáte ho.

Co všechno musíte nejprve zařídit?

Pokud při rekonstrukci bytu plánujete měnit dispozici bytu, přizvěte si statika. Stavební zákon Vám totiž povoluje předělávat byt bez statického posudku jen tehdy, pokud neměníte půdorys a nezasahujete do nosných konstrukcí. Nezapomeňte však, že i menší úpravy je třeba ohlásit na stavební úřad. Bez ohlášení můžete provádět pouze udržovací práce, například výměnu oken a dveří, jednoduchou obnovu koupelny a kuchyně, výměnu rozvodů, podlah či stěrkování a malování. Pro složitější zásahy do dispozice bytu vyplývá ze stavebního zákona ohlašovací povinnost na regionálně příslušném stavebním úřadu. Při větší rekonstrukci, jako je například zásah do nosných stěn, potřebujete stavební povolení.

Předělávání bytu oznamte sousedům, ačkoli to není ze zákona povinné. Na oznámení napište délku trvání rekonstrukce bytu a omluvte se za zvýšenou hlučnost a prašnost. Uveďte i kontakt, na který se mohou v případě stížností obrátit, a konkrétní část dne, kdy budou práce probíhat. Nezapomeňte také po sobě pravidelně uklízet společné prostory.

Které práce byste při rekonstrukci bytu měli vždy přenechat odborníkům?

Platí pravidlo, že na co si netroufáte, do toho se raději nepouštějte. Oprava špatně vykonané práce může totiž v konečném účtování stát víc než její provedení odbornou firmou. Mezi takové práce patří například elektroinstalace. Výměna elektrických rozvodů je náročná a nejčastěji se provádí na základě profesionální revize. Pamatujte, že při podobných pracích hrozí nebezpečí úrazu.

Kontrola elektroinstalace a ověření jejího stáří ještě při koupi bytu je určitě dobrý nápad. Většina starých elektrických rozvodů totiž nesplňuje bezpečnostní normy platné v současnosti. Pokud zjistíte, že elektrické rozvody jsou z hliníku, musíte je vyměnit. Na takovou výměnu postačí jen ohlášení na stavebním úřadě.

Velkému sekání do stěn se vyhnete tak, že většinu elektrických rozvodů uložíte do podlahy. Pokud musíte měnit trasu rozvodů, které půjdou přes nosné příčky, potřebujete k tomu stavební povolení. Po ukončení prací byste měli obdržet oficiální revizní zprávu. Ta se Vám hodí při uzavírání pojistky či v případě pojistné události.

Vždy podepište s prováděcí firmou smlouvu o dílo

Stejně jako výměna elektrických rozvodů patří i výměna vodovodního potrubí mezi práce, které byste rozhodně měli svěřit odborníkům. Nechcete přece riskovat poškození vodoinstalace a vytopení celého bytu. Ještě před zahájením jakýchkoli úprav v každém případě s prováděcí firmou podepište smlouvu o dílo. Kromě částky za provedení prací by v ní měly být podrobně definovány druh a rozsah všech aktivit, a to včetně údržby a úklidu prostor, vedení stavebního deníku podle stavebního zákona, nakládání s odpady nebo předložení dokladů o použitých materiálech. Nezapomeňte také na předávací protokol, kam případně zapíšete zjištěné závady a domluvíte způsob a čas jejich odstranění.

Které práce můžete při rekonstrukci bytu vzít do vlastních rukou?

Můžete se například pustit do demontáže kuchyňské linky nebo do bouracích prací. Rovněž můžete svépomocí vytrhat podlahu či oškrábat starou barvu ze stěn. Kromě demoličních prací při rekonstrukci bytu Vás ovšem čekají další práce, které byste mohli zvládnout sami.

Stěrkování stěn

Když už máte hotovou elektroinstalaci, vyměněné vodovodní potrubí a ukončené zednické práce, pusťte se do omítání stěn. Pomocí správně zvolené omítky snadno vyrovnáte nerovnosti na stěnách, nicméně při volbě omítky je důležité vzít v úvahu také využití samotné místnosti. Pokud se například chystáte omítat koupelnu, vybírejte určitě mezi omítkami a stěrkami odolnými proti vyšší vlhkosti. Skvělou volbou jsou omítky a stěrky na vápenocementovém základě jako například Baumit UniWhite či Baumit MultiWhite. Pro lepší regulaci vlhkosti vzduchu v obytných místnostech volte výrobky řady Baumit Klima či Baumit Ionit.

Výběr typu interiérové ​​stěrky nebo omítky záleží nejen na požadované struktuře (hrubá, nebo hladká), ale také na typu stěny. Při rekonstrukci bytu se často setkáváme s betonovými stěnami, pro které je správnou volbou vápenocementová ruční omítka. Před nanášením omítky nebo stěrky nezapomeňte upravit podklad, ať už navlhčením, vhodným kontaktním můstkem, nebo penetračním nátěrem.

Po nanesení omítky můžete finální vzhled dotvořit ještě bílou hladkou stěrkou Baumit KlimaFino nebo Baumit IonitFino.

Malování 

Po omítnutí a vystěrkování stěn se pusťte do malování. Nejprve musíte zvolit správnou přípravu podkladu podle typu a výrobce vybrané barvy. Každá barva má svoji penetraci, která souvisí s jejími užitnými vlastnostmi a chemickým složením. Pokud toužíte po moderních a nadčasových barvách, sáhněte po minerálních barvách s vynikající schopností ionizovat vzduch Baumit IonitColor nebo ekologických barvách bez rozpouštědel a emisí Baumit KlimaColor.

Vyrovnávání podlah

Vyrovnávání podlah se na první pohled může zdát složité. S našimi samonivelačními stěrkami však jednoduše vyrovnáte podlahu až do 30 mm. Na výběr máte buď z cementových, nebo sádrových samonivelačních stěrek. Sáhněte například po Baumit Nivello 10, Baumit Nivello 30 nebo Nivello Quattro.

Během rekonstrukce bytu nepodceňte ani přípravu podkladu. Ten musí být suchý a bez trhlin a nečistot. Po očištění jej ošetřete penetračním nátěrem, jako je například Baumit Grund, který je vhodný na savé podklady. Pokud máte podklad se zbytky asfaltového lepidla (například po starých parketách), využijte kontaktní můstek Baumit SuperPrimer.

 Ať už se čas podepsal na Vašem bytu sebevíc, dobře provedená rekonstrukce ho může vrátit do ještě lepší kondice, než kterou měl v době svého vzniku. Času pak nezbude nic jiného než začít Vašemu bytu odpočítávat zase od začátku.