Virtuální realita

Virtuální realita je simulace napodobující skutečné vnímání reálného prostoru. Může být světem snů a fantazie bez hranic, stejně jako geniální učební pomůckou nebo pohodlnou cestovní kanceláří pro gaučery. Stačí si nasadit brýle a vydat se do světa, který si zrovna vyberete.

Co je virtuální realita?

Virtuální realita (VR) je technologie umožňující uživateli ocitnout se v modelovaném prostředí doprovázeném jeho interakcí. Vytváří iluzi skutečného nebo fiktivního světa, skrze který Vám umožní pohybovat se na místech, jež jsou pro Vás za normálních okolností nedostupná.
Základem VR jsou speciální brýle, které jsou propojeny s počítačem nebo mobilním telefonem. Tyto brýle promítají uživateli stereoskopický obraz umožňující 3D zážitek.

Historie virtuální reality

Myslíte, že virtuální realita je technickou novinkou posledních několika let? Tak to Vás možná překvapí, že už v roce 1968 sestrojil Ivan Sutherland na Harvardské univerzitě historicky první headset (zařízení, které umožňuje nahradit Vaše přirozené zorné pole zorným polem generovaným počítačem). Tento model byste si ale nejspíš domů koupit nechtěli. Šlo o obrovské monstrum připevněné ke stropu, které zobrazovalo velice primitivní virtuální prostředí. 

Zlom přišel v Aspenu

K významnému zlomu došlo o jedenáct let později, kdy byl v Massachusettském technologickém institutu (MIT) vytvořen program simulující procházku ulicemi coloradského Aspenu. 

Jak šel čas a technologie se vyvíjela, rychle pronikla jak do oblasti vědy a výzkumu, tak i do herního průmyslu a nakonec virtuální realita našla svoje pevné místo i v běžných odvětvích lidského života. Často se používá v lékařství při simulacích složitých operací nebo při výuce anatomie a stala se neocenitelnou pomůckou architektů, realitních agentur i cestovních kanceláří. Své uplatnění si rychle našla v leteckém a vojenském průmyslu.

V roce 2020 jsme se do práce s virtuální realitou pustili i u nás v Baumitu a už o rok později jsme přivítali první návštěvníky v našich Fasádních studiích, kde se kromě výukových programů mohou ponořit do virtuálního prostředí, ve kterém si vytvoří a ztvární fasádu svého vlastního domu.

Baumit Quido Virtuální realita

Společnost Baumit vstoupila jako první ve svém oboru do světa virtuální reality a následovala tak jiná průmyslová odvětví, kde je tento způsob počítačové simulace dnes již zcela běžný.

Výběr barev a kreativních technik v našich Fasádních studiích pomocí nové aplikace Baumit Quido Virtuální realita je v prostředí stavebního trhu naprosto jedinečný. Zájemcům o virtuální výběr povrchové úpravy fasády domu nabízí nejen výjimečný zážitek, ale i dokonalý a reálný náhled navrženého ztvárnění stavby.

V současné době aplikace Baumit Quido Virtuální realita nabízí nejen barevná ztvárnění fasád, ale provede Vás i technologickými postupy kotvení a realizace zateplovacího systému. V blízké budoucnosti počítáme s rozšířením počtu virtuálně zpracovaných postupů a technik.

Baumit Quido Virtuální realita se tak přidává k rodině ostatních aplikací z rodiny Baumit Quido, do níž patří i Baumit Quido Shop, Baumit Quido Vzorky, Baumit Quido Kalkulátor, Baumit Quido Vizualizace a Baumit Quido Creative.

Možnosti aplikace VR jsou nekonečné

Naše aplikace umožňuje v atraktivním simulovaném prostředí objektu definovat jeho jednotlivé fasádní plochy včetně soklů. V tomto prostředí uživatel může snadno aplikovat vybrané barevné odstíny ze vzorníku Baumit Life, mozaikové omítky nebo kreativní techniky. Právě tímto způsobem je možné vidět v ucelených plochách široké možnosti použití imitace dřeva, kamene, obkladových pásků a jiných kreativních technik. Ve virtuálním prostředí aplikace lze simulovat i další parametry, které pomohou s definicí konečného ztvárnění objektu. Je možné měnit osu i vzdálenost pohledu na detail nebo celek objektu, světelné podmínky či simulaci počasí. Ve výsledku nabízí tato aplikace zcela reálnou představu o finální podobě stavby.

Přijďte si prohlédnout virtuální realitu na naši Baumit Akademii

Virtuální realita je fenoménem dnešní doby. Staňte se její součástí v našich Fasádních studiích nebo se přeneste do 3D reality na našich Baumit Akademiích

V aplikaci Baumit Quido Virtuální realita můžete vybírat z více než tisíce barevných odstínů a naši zkušení průvodci světem virtuálních simulací Vám rádi s výběrem barev a kreativních technik poradí a pomohou. Překvapíme Vás kromě jiného i množstvím zpracovaných detailů a verzí. Vydejte se s námi do světa moderních technologií a nenechte si ujít mimořádný zážitek ani možnost rozhodnout se správně.