Černá a bílá jsou pár

Bílá a černá odjakživa patří k sobě. To platí nejen pro módu v oblékání, ale i pro fasády a interiéry domů. Bílá v kombinaci s černou tvoří velmi výrazný a nanejvýš elegantní kontrast. Z jejich vztahu vyzařuje harmonie i vzájemný respekt.

Černá barva pohlcuje světlo a paradoxně je možné ji chápat, jako nejtmavší odstín bílé barvy, zatímco bílou naše oko vnímá jen ve chvíli, kdy do něj přichází světlo všech barev v plné spektrální šíři a intenzitě. Černou vnímáme v okamžiku, kdy do oka nedopadá žádné světlo. 
Stejně jako bílá a černá nemá ani neutrální šedá pestrý odstín. Přidejte ale do bílé špetku barevného pigmentu a najednou působí tepleji, nebo chladněji podle toho, na kterou stranu barevného spektra se vydáte. Celou škálu bílých variací pro povrchovou úpravu vašeho domu najdete ve vzorníku Baumit Shades of White. Můžete se rozhodnout podle vlastního vkusu, jestli váš domov bude vyzařovat ledově namodralý nádech, nebo bude působit jako hřejivá bavlněná deka.
Dokonale černou barvu byste na Zemi hledali marně. K mání je totiž jen ve vesmíru. Gravitační pole černé díry je tak silné, že se z ní nemůže odrazit světlo vyslané z vnějšího zdroje ani z ní neunikne žádné světlo vycházející z čehokoli, co před tím spolkla. Musíme se tedy smířit s tím, že každá černá, kterou kdy na Zemi uvidíme, se té opravdové jenom blíží.

Černá a bílá ve světle emocí

Ze všech barev má mezi lidmi nejhorší pověst černá. Na vině negativního vnímání černé barvy v naší kultuře jsou pohřby. Původně se černé šaty nosily při pohřbu proto, aby duch zemřelého černě oděnou osobu přehlédl a nevzal si ji s sebou. Černá byla proto už od pradávna vnímána jako barva smutku. Souvislosti, v nichž černou barvu používáme v jazyce, jí na popularitě určitě nepřidají: černá listina, černý humor, černý trh, černý pasažér, černá ovce, … Jenže svět se mění, stejně jako vnímání černé barvy. Na jedné straně sice zůstává symbolem tmy a smutku, ale na druhé straně z ní vyzařuje luxus, elegance, tajemství a smyslnost. Ve světě ztvárnění fasád má černá nespornou výhodu v tom, že ostře zvýrazňuje každou barvu, vedle které je použita.
Na rozdíl od černé barvy bílá světlo nepohlcuje, ale odráží. I v jiných ohledech je bílá barva protikladem černé. Je symbolem zářivé čistoty, ticha a pořádku. Prosvětluje, opticky oddaluje, působí lehce a radostně. Někdy však může na psychiku působit až sterilně. Proto už se, například v moderním zdravotnictví, používá v nemocničních zařízeních výhradně v kombinaci s jinými barvami.

Černá a bílá v přírodě

Ostrý kontrast černé a bílé barvy není v přírodě nijak neobvyklý ani překvapivý. Zebra, tučňák nebo panda jsou kombinací těchto barev doslova pověstní. Nemusíme ale chodit tak daleko, abychom se kombinací černé a bílé barvy mohli potěšit i u nás doma. Například dalmatin, kolie, straka nebo obyčejná kočka domácí nadělají s černou a bílou barvou spoustu parády. Jsou ale bílá a černá ve světě barev opravdu tou nejvíce kontrastní kombinací? Nápovědou by mohly být třeba bezpečnostní prvky, jakými jsou dvoubarevný nátěr na sníženém podhledu či šrafovaná policejní páska. Ano, je to opravdu tak, že největší jasový a barevný kontrast ve světě vnímání barev je mezi černou a žlutou. Třeba u sršně, tygra nebo schodu na nečekaném místě jde doslova o varování: „Pozor na mě!“ Na fasádě byste však tuhle barevnou kombinaci nejspíš hledali marně. Bílá fasáda s černým soklem, okenními rámy a dveřní zárubní působí mnohem harmoničtěji a méně agresivně.

Tmavé odstíny na fasádě jsou COOL

Kdysi platilo, že čím tmavší je odstín povrchové úpravy domu, tím víc světelného záření absorbuje a docházelo tak k přehřívání fasády. To už je dnes minulost. Do prémiových fasádních omítek a barev Baumit StarTop, StarColor, PuraTop a PuraColor se používá speciální cool pigment, který odráží více slunečního záření a absorpci tepla reguluje. Povrchy jsou s cool pigmenty chladnější až o 10 °C, proto máte při kreativním ztvárnění designu svého domu volnou ruku.

Černobílá fasáda 

Právě černá, bílá a přírodní šedá barva betonu jsou aktuálně nejvyhledávanější kombinací odstínů v oblasti ztvárnění povrchových úprav ve vizualizacích fasád. Obě „barvy – nebarvy“ mají mnoho odstínů a přes šedou se přibližují jedna k druhé. Jejich barevné tóny se mění i v závislosti na dopadu světla a struktuře povrchu.
Nebojte se ostrého kontrastu černé a bílé. Na fasádě působí velmi atraktivně, přitažlivě a jejich kombinace bývá v podtextu chápána jako životní postoj: pravda a lež, čistota a smyslnost, jin a jang.