Baumit Ionit – čerstvý vzduch pro Vaši domácnost i kancelář

Zdravé bydlení je v současnosti jedním ze základních kamenů kvalitního života, proto dnes klade společnost Baumit obrovský důraz na materiály, které svojí podstatou a složením k tomuto cíli jasně směřují. Absolutní špičkou a ve své podstatě světovým unikátem na poli materiálů prokazatelně zlepšujících kvalitu vzduchu v interiéru je produktová řada Baumit Ionit.

Na úvod je jistě dobré připomenout, proč je právě kvalita vzduchu v interiéru pro lidský organismus tak prospěšná. Odpověď je v tomto případě velmi jednoduchá. Téměř 90 % času trávíme v uzavřených prostorách a kvalita vzduchu v interiéru je pro naše fyzické i psychické zdraví nesmírně významná.

V přírodě dochází k celkovému okysličení lidského organismu, které nám přináší klid a pohodu. Efektu zdravého dýchaní je dosaženo záporně nabitými částicemi vzduchu, které se nejvíce vyskytují právě ve volné přírodě. Jejich celkové množství je násobeno například blízkostí vodopádů, najdeme je v lese či po vydatné bouřce.

Největším nepřítelem těchto pro organismus tolik potřebných záporně nabitých iontů jsou syntetické materiály v místnosti nebo přístroje rušící elektrické pole. A právě snaha o maximální navýšení koncentrace záporně nabitých částic v prostředí interiéru stojí také za novým výrobním programem Baumit Ionit.

Dvojí benefit

Při vývoji produktů Baumit Ionit bylo využito principu pohybu a vzájemné interakce velkého množství pozitivních a negativních nábojů na povrchu, který nemá elektrický náboj a je neutrální. Pokud však na stěnu naneseme dvě až tři vrstvy barvy Baumit IonitColor, začne povrch díky obsaženým minerálům přitahovat molekuly vodní páry, které se následně vlivem působení silového pole separují a vracejí se v podobě vzdušných iontů zpět do prostoru. Tento proces vytváření vzdušných iontů je neustálý a lze ho jednoduše přirovnat například k funkci magnetu. Výsledkem tohoto fyzikálního jevu je výrazné zvýšení koncentrace zdraví prospěšných záporných iontů s pozitivním vlivem na regeneraci buněk v lidském organismu, stabilizaci srdeční a dýchací činnosti a celkové zklidnění nervového systému člověka.

Předepsanou aplikací interiérové minerální barvy IonitColor ve dvou až třech vrstvách dosáhneme dalšího pozitivního jevu. Ionizované částice vzduchu na sebe totiž vážou prach a pyl. Zvyšuje se tak jejich hmotnost a poměrně rychle padají k zemi, což znamená, že je prach a pyl nevdechujeme. Pro alergiky nebo astmatiky tak systém Ionit vytváří mimořádně příjemné podmínky k dýchání v uzavřeném prostoru.

Mezi přednosti této minerální barvy do interiéru náleží i fakt, že její aplikace v podstatě na jakýkoliv povrch kromě sádrové omítky je jednoduchá. Chceme-li ještě výrazněji zvýšit účinek této speciální barvy, nabízí Baumit její kombinaci se stěrkou pod názvem Baumit IonitSpachtel, která je vhodná na minerální omítky, beton a také sádrokarton. Jedná se o vysoce paropropustnou stěrku nabízející často žádané dokonale hladké povrchy.     

Z výše uvedených důvodů bychom měli při volbě materiálů v interiérech novostaveb nebo při rekonstrukci zvážit použití výrobků z řady Baumit Ionit, které přináší do našeho života to úplně nejdůležitější – tolik potřebný faktor zdravého bydlení.