Hlavním městem barev je Brandýs nad Labem!

Barvy jsou jedním z ohromujících darů matky přírody. Zpříjemňují nám život a dělají ho krásnějším, zajímavějším i zábavnějším. Vidět v barvě je výsada, která jen potvrzuje známé tvrzení, že ty nejkrásnější věci v našich životech jsou zdarma.

Nemusí nás mrzet, že barvy v reálném světě vůbec neexistují. Barevné vidění je vlastně jen schopnost organismu rozlišit předměty na základě vlnové délky světla, které odrážejí.

Každý živočišný druh vnímá v reálu barvy trochu jinak. Například býk, když před ním toreador mává červenou muletou, reaguje oproti obecnému přesvědčení pouze na pohyb mulety. Červená barva ho nijak nevzrušuje ani nedráždí, protože ji vůbec nevidí. Mýtem je například i psí barvoslepost. Ve skutečnosti psi vidí velmi dobře červenou a žlutou barvu. Lidské oko pak dokáže vidět ještě víc. Umí rozlišit červenou, zelenou a modrou barvu. A je pro nás sotva představitelné, jak vnímají barvy někteří korýši, jejichž barevný svět rozlišuje dvanáct barev!

Zdá se proto naprosto neuvěřitelné, že lidské oko, ačkoli má jen omezené možnosti, může vidět tolik krásy, tolik barevných odstínů a tónů. Podzimní les nebo oblohu při zapadajícím slunci obdivujeme odjakživa, ale teprve zhruba před třiceti lety se do barevných šatů začaly odívat i města a vesnice, které se ve své době zdály být nezvratně šedé a neútulné. Přišlo to pozvolna a nenápadně, jako když začne na jaře rozkvétat louka. První domky se oblékly do zelených, žlutých a modrých kabátů a brzy se k nim přidaly i činžovní domy a paneláky. Je dobře, že barvy pomalu obsazují nová teritoria v exteriérech i interiérech budov. Čím je náš svět barevnější, tím veselejší a příjemnější je na něj pohled.

Společnost Baumit pracuje standardně s paletou více než tisíce barevných odstínů. Namícháme i speciální odstíny na míru pro ty, kteří v tisíci odstínech nenajdou ten svůj. V oblasti barev jsme opravdoví profesionálové a odborníci. Kdybyste chtěli najít někoho lepšího, museli byste až na dno oceánu mezi ryby a chobotnice. Tam by se určitě nějaký větší odborník na barvy našel, ale vezmete-li v úvahu, že v živočišné říši se povrchové úpravy fasád dělají jen sporadicky, přijďte si raději barevný odstín vybrat k nám do Baumitu. V náš prospěch mluví zkušenost dlouhá už třicet let a naše vzorkovny a Life centra po celé republice Vás zavedou do světa barev, ze kterého by se nechtělo ani korýšům.

V novém Kompetenčním centru v Brandýse nad Labem si můžete naživo prohlédnout nepřeberné množství vzorků ve všech barevných odstínech a různých strukturách povrchu, nabídneme Vám i řadu kreativních technik nebo se můžete nechat unést vybranými odstíny ve virtuálním Life Studiu. Zkušení konzultanti Vám pomohou s výběrem a kombinací barev na základě Vašich představ a fantazií a navrhnou Vám řešení, ze kterých budete nadšeni. 

Navštivte Kompetenční centrum v Brandýse nad Labem, které se v červnu 2022 stalo hlavním městem barev. Nabídneme Vám zde úplně nové pohledy a směry v celém barevném spektru, jaké je lidské oko schopno vnímat.