Quido Shop: internetový obchod s výhodami

Zeptali jsme se Milana Duška, manažera pro internetový obchod společnosti Baumit, co je Quido Shop a proč se poněkud vymyká tomu, na co jsme v e-commerce zvyklí.

Na začátek se jedna otázka přímo nabízí: Proč Quido Shop? Nebylo by označení Baumit e-shop srozumitelnější?

Pokud bychom mluvili pouze o Baumit e-shopu, samozřejmě bych odpověděl ano, takové označení se přímo nabízí, ale v širším kontextu je označení Quido určitě správná volba.

Aby moje odpověď dávala smysl, musím se trochu vrátit v čase. Na samém počátku příběhu Quido byla aplikace Baumit Quido Kalkulátor, která přišla na svět jako první v roce 2015. Už tehdy jsme v Baumitu uvažovali o dalších aplikacích a řekli jsme si, že bude smysluplné propojit je stejnou ‚značkou‘, a tak později vznikly aplikace Quido Vizualizace, Quido Vzorky, Quido Creative a Quido Shop. Nejmladším členem rodiny je Quido Virtuální realita, ale rozhodně není posledním.

Dnes má tedy rodina Quido šest členů a sedmý je na cestě. Jde o další aplikaci, kterou přivedeme na svět už velmi brzy. Osobně si myslím, že jde o překvapivý a neobyčejně sofistikovaný nástroj, který vhodně doplní rodinu Baumit Quido, ale víc už k tomu raději neřeknu, abych nezkazil překvapení. Myslím, že sedmý člen rodiny bude opravdový trhák.

Všechny aplikace Quido spojuje stejné křestní jméno, které reprezentuje skupinu nástrojů usnadňujících investorům cestu od výběru správného odstínu a materiálu přes technické výpočty až k nákupu v Baumit Quido Shopu. Jedna bez druhé by tyto aplikace byly jen poloviční, ale jako celek jsou cestou ke zdravému a krásnému bydlení. A právě to je cíl, ke kterému směřujeme svoje snažení. Myslím, že rodina Quido už má ve světě obchodu se stavebními materiály nezpochybnitelné místo.

Opravdu je dobré jít jinou cestou než ostatní?

Jistěže, o tom jsme přesvědčeni. Jako lídr trhu musíme jít vlastní cestou bez ohledu na to, jak je pohodlná. Různých e-shopů je v současné době doslova plný internet a jeden od druhého jsou skoro k nerozeznání. V Baumitu jsme si řekli, že nejsme stejní jako ostatní. Nechceme být stejní. V čemkoli, co děláme nebo připravujeme, bychom chtěli být jedineční, a tak se přímo nabízelo zvolit vlastní cestu a vybrat hezké křestní jméno. Quido je málo obvyklé a v Česku ho nosí jen necelé dvě stovky mužů. Má pěkný zvuk a jeho stopy najdeme i v naší historii. Proto jsme vybrali hned na počátku právě tohle hrdé a neobyčejné jméno. Jít svou cestou znamená, že se soustředíte jenom na sebe a nemusíte se ohlížet na kroky ostatních. S trochou nadsázky by se dalo říct, že Baumit tím šetří náklady na zpětná zrcátka. Nepotřebuje je. Co se děje za námi, není důležité.

Čím je Quido Shop výjimečný? Proč si mezi všemi e-shopy se stavebními materiály vybrat právě Quido Shop?

Baumit Quido Shop je uživatelsky přívětivý, intuitivní nástroj k nákupu stavebních materiálů nebo kompletních systémů. Jako většina e-shopů Vám umožní nákup z pohodlí domova. V podstatě můžete všechno vyřídit z postele a vstát musíte až ve chvíli, kdy Vám kurýr se zbožím zazvoní u dveří. Tenhle servis je už ale dnes považován za obvyklý standard a nabízí ho téměř každý e-shop. My jsme se však rozhodli jít drobným investorům naproti, a tak vznikla skupina aplikací Quido, které zákazníka provedou celým procesem nákupu, aniž by musel e-shop opustit a shánět informace jinde. Kromě jiného mu nabídnou nejen prostý nákup jednotlivých produktů jako ostatní e-shopy, ale například i vizualizace, technické informace a výpočty nebo instruktážní videa. Právě svou komplexností je Quido Shop výjimečný, a proto neuděláte chybu, když si ho mezi ostatními e-shopy vyberete.

Quido Shop je samozřejmě primárně určen k nákupu, ale jeho výjimečnost spočívá i v tom, že si v něm můžete nezávazně hrát a plánovat. Můžete dát průchod své kreativitě, mazlit se s barvami a odstíny, vytvářet si vlastní vizualizace a imaginace. A když si ani potom nebudete jistí, můžete přijet k nám a rozvinout svoje fantazie uvnitř virtuální reality, kde uvidíte svoje nápady v prostoru a skoro naživo. Jestli později nakoupíte materiál v Quido Shopu, nebo ne, je jen na Vašem rozhodnutí. Pro nás je důležité, že k realizacím nabízíme zábavnou a zajímavou cestu.

V Quido Shopu samozřejmě najdete i akční slevy nebo výherní akce. Abych uvedl příklad, v červenci a srpnu vyhráli dva šťastlivci ve výherní akci v Quido Shopu 3D brýle pro virtuální realitu. Kdo ví, jaká výhra čeká nakupující příště?

Milan Dušek, manažer internetového prodeje

Jak se člověk stane manažerem pro internetový obchod v renomované firmě, jakou je Baumit?

Moje cesta k této pozici nebyla asi úplně obvyklá. Ve firmě pracuji už od roku 1995. Nastoupil jsem jako dispečer dopravy a o něco později jsem se stal vedoucím logistiky. Na této pozici jsem strávil dlouhých třiadvacet let. Krok k e-commerce se tak na první pohled může zdát trochu překvapivý, ale na pozadí to přece jen má svoji logiku. Pro oblast internetového prodeje je třeba se orientovat nejen v obchodní problematice, ale také v prodávaných produktech, výrobě, nákupu nebo rychlé logistice. K tomu všemu jsem si na pozici vedoucího logistiky vybudoval úzkou vazbu, a tak jsem neváhal, když mi byla nová pozice se spoustou zajímavých výzev nabídnuta.

Z Vaší odpovědi usuzuji, že Váš vztah k Baumitu je skoro osobní?

Ano, to určitě je. Myslím, že by se dalo říct, že já a Baumit k sobě patříme odjakživa. Často od lidí slýchám, že své práci nebo firmě obětovali půlku života a ona jim za to není vděčná, jak by očekávali. U mě je to obráceně. Já Baumitu vděčím za nejkrásnější roky svého profesního života a věřím, že ten pocit je mezi mnou a Baumitem vzájemný.

V Baumitu je obvyklé, že se na všech frontách posouvá směrem kupředu a drží si tak pozici lídra stavebního trhu. Připravuje také Quido Shop do budoucna něco nového a překvapivého? 

Baumit v posledních letech uvedl na trh nepřeberné množství jedinečných výrobků, které naši značku včetně e-shopu výrazně posunuly. Za všechny bych jmenoval třeba omítku NanoporTop, která se sama čistí, interiérový nátěr Ionit, který neomezeně dlouhou dobu vytváří zdraví prospěšné ionty, nebo ALL IN Beton, který se snadno a bezprašně zpracuje včetně pytle a není z něho žádný odpad. Právě tyhle jedinečné technologie posouvají Baumit na vyšší level, a protože e-commerce je dnes pevnou součástí společnosti Baumit, posouvá se dál i Quido Shop.

Kromě toho pokračujeme ve vývoji dalších aplikací spojených s Quido Shopem, které usnadní realizaci projektů drobným investorům. Nejnovější aplikací Baumit překvapí už v brzké době, ale jak jsem se zmínil v rozhovoru už dříve, tato převratná novinka prozatím zůstává pod pokličkou.

Kde podle Vás leží budoucnost e-commerce?

To není těžké odhadnout. Tento byznys se bude dál rozvíjet obrovským tempem, protože zákazníkům šetří čas a cestování. Moderní svět na všech frontách hodně zrychluje a podle mého názoru je jen otázkou času, kdy si lidé uvědomí, jak cenný je pro ně čas strávený s rodinou nebo přáteli. V tomhle světle se nákup na internetu jeví pro svoji rychlost a jednoduchost jako jasná volba.

Umím si představit, že v budoucnu bude Baumit jako první na trhu expedovat zboží elektrodrony v obalu, který se rozpustí, jakmile ho rozbalíte, a stanou se z něj omalovánky pro děti na recyklovaném papíru nebo cukrová vata bez cukru. Všechno bude logicky směřovat nejen k rychlosti, ale i k udržitelnosti a snížení ekologické zátěže. Ještě později se možná bude zboží v Quido Shopu teleportovat, ale to už bude asi Quido Shop řídit někdo jiný.

V každém případě vidím e-commerce jako budoucnost, a protože synonymem budoucnosti je pro mě Baumit, o Quido Shop si nedělám žádné starosti. Půjde dál svou cestou a zachová si vysokou kvalitu.