Příběh Strakoschovy továrny

Obnova nevyužívaného, zchátralého areálu Strakoschovy továrny v Kutné Hoře má za sebou první etapu přestavby a modernizace. Bývalá továrna na obuv nyní prochází rekonstrukcí a dostavbou moderních panorama bytů, která bude dokončena na konci letošního roku. 

Areál Strakoschovy továrny čeká ucelení urbanistického bloku, kde vznikne celkově 150 bytů, dvě školky a domov pro seniory. V rámci projektu rekonstrukce jsou zachovány původní historické fasády budov, které jsou vhodně doplněny moderními prvky. Pojďme se ale vrátit v čase do doby, kdy se začal příběh Strakoschovy rezidence teprve psát.

Historie této neobvyklé stavby začíná už v druhé polovině 19. století v malé řemeslné dílně ševce Jakoba Strakosche. Když se Jakob rozhodl předat štafetu svého podnikání strýci, průmyslníku siru Henrymu Strakoschovi, nemohl ještě tušit, že píše dějiny obuvnictví i města. Jeho strýc na počátku 20. století vykouzlil z malé dílny obuvnickou fabriku vyrábějící velmi kvalitní ručně šitou obuv. Firma se později stala jednou z nejvýznamnějších společností v celé historii Kutné Hory.


Největšího rozmachu dosáhla společnost v době před první světovou válkou, během holocaustu však byla továrna židovským majitelům zabavena a většina členů rodiny Strakoschů tragicky zahynula v koncentračních táborech. Výroba ve fabrice pokračovala a definitivně byla zastavena až po únoru 1948. Slavná Strakoschova firma se později stala součástí socialistického Sázavanu, vyrábějícího lepené boty pro děti. Na tragický osud rodiny tak navázala i dříve slavná firma a její továrna. Po roce 1989 už obuvnickou fabriku s velkou tradicí nikdo na nohy postavit nedokázal a budova pomalu chátrala.


Na šťastný konec příběhu čekala Strakoschova továrna až do roku 2018, kdy bývalý areál objevila společnost Jakeš Development a rozhodla se vdechnout mu nový život. V roce 2021 začala měnit zanedbanou Strakoschovu vilu a továrnu v moderní bytový komplex plný lidí a budoucnosti.
Architektonický návrh projektu zachoval industriálního ducha stavby. Velká okna, vysoké trámové stropy, prostorné terasy a další prvky podtrhují historickou podstatu objektu, vycházející z původní podoby továrny sira Henryho Strakosche, aniž by omezovaly příjemné bydlení v moderním luxusu. Fasáda objektu je zateplena jedinečným systémem Baumit open, který je paropropustný a udržuje příjemné vnitřní klima v interiéru budov.

Příběh této stavby je příběhem lidí, kteří snili a své sny dokázali uskutečnit. Jakob Strakosch a jeho strýc Henry vybudovali prosperující firmu, aby si o 110 let později architekti firmy Jakeš Development splnili svůj sen a vrátili stavbě zpátky život.

Materiály použité na stavbě