Poutní místo uprostřed nádherné přírody

Kaple Panny Marie Lurdské, nacházející se poblíž obce Přepychy v Dřízenském údolí, je významným poutním místem s bohatou historií a duchovním přesahem. Byla postavena v roce 1889 a 15. září téhož roku byla vysvěcena. Od té doby slouží jako místo pro modlitby a duchovní rozjímání.

Příběh kaple Panny Marie Lurdské začal už v polovině 19. století

Kaple je zasvěcena Panně Marii Lurdské a je připomínkou jejích zjevení v roce 1858 v jeskyni na úpatí francouzských Pyrenejí. Tato zjevení se stala jedněmi z nejvýznamnějších mariánských zjevení v historii katolické církve.
Panna Maria se zjevila čtrnáctileté dívce Bernadettě Soubirousové celkem osmnáctkrát mezi 11. únorem a 16. červencem 1858 a ukázala jí pramen vody s léčivými účinky, který dnes zná celý svět. Panna Maria Lurdská imponovala svou pokorou a nekomplikovaností. Zjevení se odehrála v malé jeskyni, což zdůrazňovalo její blízkost k obyčejným lidem, a překvapivé bylo, že se zjevila chudé a nevzdělané dívce. To bylo v přímém rozporu s tehdejším očekáváním.
Jedním z významných aspektů zjevení v Lurdách jsou zázračná uzdravení, ke kterým začalo docházet po požití vody z pramene v jeskyni Massabielle. Lurdy se tak v podstatě ze dne na den staly jedním z nejvýznamnějších poutních míst na zemi.

Svatá Bernadetta

V roce 1858 bylo Bernadettě Soubirousové 14 let a po zjeveních se stala známou po celém světě. V roce 1866 vstoupila do kláštera Milosrdných sester v Nevers, kde přijala řeholní jméno Marie Bernarda. Zbytek svého života strávila za zdmi kláštera, kde se věnovala modlitbě a péči o nemocné. Zemřela ve věku 35 let.
Bernadetta byla blahořečena 14. června 1925 a svatořečena 8. prosince 1933 papežem Piem XI. Její tělo, které bylo exhumováno celkem třikrát, bylo vždy nalezeno neporušené, což je považováno za zázrak. Její ostatky jsou vystaveny v kapli sv. Bernadetty v Nevers, kde její pozemský život ukončila tuberkulóza. Bernadetta Soubirousová je uctívána jako svatá a její příběh přitahuje poutníky do Lurd dodnes.


Do věci se vložil kaplan Alois Mádr

Historie kaple, stojící v lese poblíž malé obce Přepychy sahá až do konce 19. století. Byla postavena roku 1889 z iniciativy kaplana Aloise Mádra, jehož záměrem bylo vytvořit místo pro duchovní obnovu a modlitbu. Kaple od té doby slouží jako významné poutní místo.
Kaple byla postavena ke 40. výročí vlády císaře Františka Josefa I., což dodává místu i historický význam. Stavba byla částečně financována z kapsy samotného iniciátora projektu pana Mádra s přispěním darů místních obyvatel a dalších dobrodinců, kteří se rozhodli podpořit tento duchovní projekt.

Křížová cesta: symbol víry a naděje

Dřízenské údolí, kde se kaple nachází, je známé svou přírodní krásou, vnitřní harmonií a klidem. Prochází jím asi jeden kilometr dlouhá Křížová cesta, známá také jako Via Dolorosa, která začíná a končí u kaple Panny Marie Lurdské. 
Křížová cesta je tradičním křesťanským rozjímáním připomínajícím poslední dny Ježíše Krista, jeho utrpení a smrt. Skládá se ze čtrnácti zastavení, z nichž každé představuje konkrétní událost z Ježíšovy cesty na Golgotu, kopec za zdmi Jeruzaléma, kde byl ukřižován. Čtrnácté zastavení, kde je Ježíšovo tělo uloženo do hrobu, symbolizuje konec jeho pozemského života a připomíná nejen Ježíšovu smrt, ale i naději spojenou s jeho vzkříšením a věčným životem. 

Zázraky v Dřízenském údolí

Legenda spojená s kaplí Panny Marie Lurdské u obce Přepychy je fascinující a dodává tomuto místu zvláštní duchovní význam. Podle místní tradice se v Dřízenském údolí, kde kaple stojí, nacházela studánka s léčivou vodou. Lidé věřili, že voda z této studánky má zázračné léčivé účinky, podobně jako voda z Lurd, kde se Panna Maria zjevila v roce 1858.
Legenda praví, že jednoho dne se místnímu pastýři zjevila Panna Maria a ukázala mu místo, kde má být postavena kaple. Pastýř tuto zprávu předal místnímu kaplanovi Aloisi Mádrovi, který se rozhodl kapli postavit.
Další část legendy vypráví o několika nečekaných uzdraveních vážně nemocných, jejichž zdravotní stav se po návštěvě kaple a modlitbě u studánky zázračně zlepšil, což přilákalo další poutníky hledající uzdravení nebo duchovní útěchu. Tyto legendy přispěly k popularitě kaple jako poutního místa, které dodnes přitahuje návštěvníky hledající vnitřní klid, duchovní obnovu a možná i zázračné uzdravení.

Složitá a nákladná rekonstrukce 

Kaple Panny Marie Lurdské prošla v roce 2020 pod dohledem památkářů rozsáhlou rekonstrukcí, která zahrnovala opravu celé stavby včetně výměny a impregnace krovu a kompletně nové střechy. Nově byl proveden i okapový chodník a řešení odvodu dešťové vody, rekonstrukcí prošel i hromosvod, vnější omítka a pískovcové prvky kaple. Při rekonstrukci byl kladen důraz na zachování původní historické hodnoty kaple za použití moderních materiálů a postupů.
„V naší profesi se často setkáváme s něčím stavařsky zajímavým a ojedinělým,“ říká Ing. Václav Hynek, zhotovitel stavby. „Tato poutní kaple je výjimečná tím, že stojí v údolí uprostřed lesů, kam se dostane jen zřídkakdy slunce a kde je trvale nadměrná vlhkost. To jsou ideální podmínky pro růst řas a plísní. Na lokální opravy omítek a zejména říms jsme použili speciální renovační stěrky vyztužené vlákny a proti biotickému napadení povrchu fasády řasami byl použit speciální sanační prostředek Baumit FungoFluid. Jako fasádní nátěr pro značně komplikované prostředí byl vybrán vysoce paropropustný minerální nátěr s fotokatalytickou reakcí Baumit NanoporColor, aktivně samočisticí, zvláště odolný proti znečištění, s přídavkem zvýšené protiplísňové přísady,“ říká o stavbě oceněné první cenou v soutěži Fasáda roku Ing. Václav Hynek.

Kaple, dnes už v novém modrobílém kabátu, zdobí Dřízenské údolí především díky investorům rekonstrukce. Financování se ujala obec Přepychy ve spolupráci s místními farníky a dalšími dobrovolníky. Celý projekt byl tak financován z obecních prostředků a darů od místních obyvatel a návštěvníků kaple.

Modlitba k Panně Marii Lurdské

Kaple Panny Marie Lurdské je dnes nejen místem duchovního významu, ale také kulturní památkou, která přitahuje milovníky historie a přírody. Je to ideální místo pro rekreaci a duchovní obnovu, kde návštěvníci mohou najít klid a krásu přírody v harmonii s historickými památkami. Cestu po stopách příběhu stavby kaple Panny Marie Lurdské zakončíme speciální modlitbou spojenou přímo s touto kaplí:
Panno Marie Lurdská, Matko Boží a naše Matko, přicházíme k Tobě s pokorou a důvěrou. Prosíme Tě, přimluv se za nás u svého Syna, Ježíše Krista, aby nám udělil milosti, které potřebujeme. Pomoz nám nést naše kříže s trpělivostí a vírou, ať nás Tvá láska a přímluva provází na naší životní cestě. Amen.