Pavilon základní školy v Líbeznicích

Realizovat stavbu školního pavilonu, která shora připomíná muchomůrku tygrovanou, létající talíř nebo dámský klobouk, je překvapivé a velmi odvážné. Architektonický záměr však tentokrát vyšel opravdu skvěle a stavba se stala okrasou i zajímavou atrakcí středočeské obce Líbeznice.

Ves Rothkirchen je opravdu líbezná

Obec Líbeznice, původně známá pod názvem Rothkirchen, se nachází ve Středočeském kraji, pouhé 2 kilometry od hranic hlavního města. V současné době zde žije přibližně 3 200 obyvatel a obec je díky své poloze a občanské vybavenosti centrem blízkého okolí. 
Pozdější přejmenování vsi na Líbeznice vychází z pojmenování statku Villa Lubeznic, známého již ve 13. století. Pokud si ale myslíte, že je název obce odvozen od slova ‚líbezný‘, nic tím nepokazíte, protože obec přesně taková je.

Když král Václav I. v roce 1236 věnoval statek v Líbeznicích pražské kapitule, jednalo se o vůbec první písemnou zmínku o této obci. Koncem 13. století byly Líbeznice rozděleny mezi kapitulu svatovítskou a vyšehradskou, do kterých plynuly z obce dávky jak naturální, tak peněžní.
Přes Líbeznice tehdy vedla jedna z důležitých obchodních cest, která odbočovala od stezky směřující do kraje Litoměřiců, pravděpodobně v blízkosti dnešních Zdib, procházela přes bořanovický háj a Pakoměřice a pokračovala přes obec dál směrem na Mělnicko.

Podívat se na věci z výšky může přinést nečekaný zážitek

Létající talíř? Narozeninový dort? Je to vás, co uvidíte při pohledu na obec Líbeznice z výšky. Stačí trocha představivosti a možná budete souhlasit, že podobnost s muchomůrku tygrovanou se přímo nabízí.
Dominantou obce nadále zůstává kostel sv. Martina, který byl postaven na konci osmnáctého století. Z pohledu shora však převzal dominantní postavení objekt školního pavilonu Neorondel, který je tvarově kompaktní a dokonale se začleňuje do okolního parku a veřejného prostoru. Základními myšlenkami projektu jsou inspirativnost, kreativita a souznění s přírodou. 

Škola v Líbeznicích je největší školou v České republice 

Hlavní budova současné základní školy v Líbeznicích byla slavnostně otevřena v roce 1956. Mezi roky 2015 a 2019 došlo k přístavbě dalších tříd a rozšíření areálu o budovy Rondel a Neorondel, které zvýšily už tak neuvěřitelnou kapacitu místní školy. V Líbeznicích se tak v současnosti vzdělává neuvěřitelných 1670 žáků a místní škola je největší základní školou v celé České republice!

Kruhová a oblouková geometrie komplexu Neorondel

Neorondel, který je od roku 2019 nedílnou součástí líbeznické školy, dotváří areál, jehož hlavním prvkem je historická budova školy. 
Stavba kruhového tvaru tak navazuje na koncept opakující se v prostoru, ve kterém se v hojné míře vyskytuje oblouková a kruhová geometrie, která se odráží napříč areálem.
Umístění nového pavilonu Neorondel bylo zvoleno tak, aby vytvořilo těsné provozní propojení mezi všemi třemi budovami školy, k čemuž dopomohlo i vybudování podzemního tunelu spojujícího nový pavilon a prostor šaten stávajícího objektu ZŠ.

Vnější a vnitřní architektura Neorondelu

Architektura stavby vychází z vnitřního provozu, náplně budovy, bezbariérovosti, energetické šetrnosti, a hlavně z citlivého zakomponování do okolní krajiny. Základem je přízemní kruhová stavba s atriem a vloženou kruhovou jídelnou. Ze západní strany objekt přechází v terénní vlnu a využívá rozdílných výškových úrovní. Vzhledem k malé výšce pavilonu zůstává historická budova školy dominantou areálu. 
Provozně je objekt rozdělen na dva základní celky. Hlavní vstup se šatnami, centrální chodbou, učebnami a zázemím pro pedagogický sbor a dále na část objektu v návaznosti na terénní vlnu, do které je orientován provoz kuchyně a kruhová jídelna. Pavilonem prochází chodba jako „páteř“ celé budovy, na kterou jsou navázány jednotlivé prostory orientované buď do atria, nebo vně kruhu do parku. Venkovní atrium uprostřed objektu umožňuje volný pohyb dětí a také propojení přes víceúčelové schodiště s tělocvičnou. Celkový charakter stavby ovlivňují i drobné projekty v jejím okolí, jako budova Rondel, dopravním hřiště, dřevěné pódium i bludiště v parku. 

Výrazná stopa výrobků Baumit

Interiér budovy je plný světla, barev a odpočinkových prostorů, zatímco pohled zvenčí upoutá jak tvarem stavby, tak i strukturou povrchové úpravy vnějšího pláště. Baumit CreativTop s Metalickým nátěrem ve zlaté barvě přirozeně koresponduje a souzní s okrovou barvou hlavní budovy.
Stavba plným právem získala nejvyšší ocenění v soutěži České komory architektů, protože kreativita, odvaha a vkus nikdy nezapadnou do šedi průměru.