Nuselský pivovar proslul pivem Prelát, ale pocházela odtud i vyhlášená značka vína Pražský výběr

Příběh Nuselského pivovaru se začal psát roku 1694, ale k jeho největšímu rozmachu došlo až koncem 19. století, kdy pivovar vyprodukoval neuvěřitelných 90 000 hektolitrů piva ročně. V té době patřil mezi největší pivovary v Evropě.

Ve znaku Nuslí je vinná réva

Pražská čtvrť Nusle má bohatou historii sahající až do středověku. První písemná zmínka o vesničce téhož jména pochází už z 11. století. Původně byly Nusle malebnou osadou v údolí, kde se za vlády Karla IV. pěstovala vinná réva, která se dostala i do znaku obce. Oblast prošla v pozdější historii mnoha změnami a urbanizací, což vedlo k zániku vinic. Přesto se víno do Nuselského údolí oklikou vrátilo ještě jednou, o šest století později, ale o tom až později.
V roce 1898 se spojily obce Nusle a Pankrác v jeden celek pod názvem Nusle a téhož roku byly povýšeny na město. To nastartovalo v celé oblasti rychlý rozvoj průmyslu a infrastruktury, následkem čehož se město postupně propojovalo s Prahou, až se roku 1922 stalo součástí Velké Prahy jako její 14. samostatná čtvrť. Od té doby jsou Nusle zajímavou součástí pražské historie.

Pivovar v Nuslích byl svého času jeden z největších v Evropě

Nuselský pivovar, založený v roce 1694 hrabětem Janem Josefem Sezimou z Vrtby, je jedním z nejstarších pivovarů v Praze. V roce 1857 jej zakoupil měšťan Antonín Procházka a o třicet let později se pivovar stal akciovou společností. 
Na konci 19. století byl Nuselský pivovar jedním z největších pivovarů v Evropě. Žebříčku tehdy jednoznačně dominoval pivovar Guinness v Irsku, který byl tehdy zároveň největším pivovarem na světě, ale Nuselský pivovar by se s přehledem vešel do TOP 10 největších evropských pivovarů konce 19. století.
Vařilo se zde legendární dvanáctistupňové pivo Prelát a tradici tu měla i Nuselská desítka. Vaření piva zásadním způsobem přerušila druhá světová válka. Po ní sice tradice ještě několik let pokračovala, ale v roce 1958 byl pivovar znárodněn a většinu budov obsadily České vinařské závody, které pivovar využívaly k výrobě vína. Pokud si vzpomínáte na proslulou značku z období normalizace Pražský výběr, vězte, že má kořeny právě v Nuselském pivovaru, stejně jako další produkt své doby – Sklepmistr. 

Pivovar, který vstoupil do dějin československé kultury

Nuselský pivovar se probil do obecného povědomí i na poli kulturním. Nejprve se v polovině 19. století dostal do Tylovy a Škroupovy divadelní hry Fidlovačka (ve které poprvé zazněla píseň Kde domov můj). Ve hře sbor sládků z Nuselského pivovaru zpívá hit své doby: píseň "Kde je sládek, tam je mládek". 
O sto let později si vzal pivovar do pera i Jaroslav Foglar v knize Hoši od Bobří řeky. Pivovarská zahrada je místem, kde se chlapci scházejí v opuštěném altánu a kde plánují svá dobrodružství.
V roce 1967 zaujal pivovar širokou veřejnost znovu, když po světové výstavě Expo 1967 v Montrealu byla do pivovarské zahrady přemístěna dřevěná restaurace Koliba U Pastýřky. Restaurace, která byla na světové výstavě součástí české expozice, byla po skončení výstavy rozebrána, převezena do Prahy a znovu smontována právě v zahradě Nuselského pivovaru. Až budete mít chuť zajít si na pěkné místo spojené s historií, dobrým jídlem a tradiční cimbálovkou, Koliba U Pastýřky je na svém místě dodnes.


Historie, která voní novotou

Areál Nuselského pivovaru prochází rozsáhlou revitalizací. Společnost Penta Real Estate zde buduje novou městskou čtvrť, která zahrnuje rezidenční bydlení, kancelářské prostory, restaurace i kavárny. Historické budovy pivovaru budou citlivě zrekonstruovány tak, aby si zachovaly svůj původní charakter a zároveň nabídly moderní využití.
Projekt zahrnuje také vytvoření nové obchodní pasáže a vnitřního náměstí, které propojí areál s okolním světem novou lávkou přes Botič. Tím se areál stane živou součástí Nuslí a přispěje k jejich dalšímu rozvoji.

Výrobky Baumit, záruka spolehlivost a elegance

Nové i staré budovy v objektu jsou zatepleny prémiovým systémem StarTop. Technologie dokonalého zateplení bez hmoždinek s drypor efektem bránícím biologickému znečištění povrchu fasády je hitem posledních sezón v celé Evropě. V interiéru restaurovaných objektů i moderních novostaveb je použita dokonale hladká sádrová omítka Ratio Glatt L, regulující mikroklima v obytných prostorách budov. 
Při rozsáhlé revitalizaci Nuselského pivovaru, která stále ještě pokračuje, byla použita i řada dalších systémů a technologií značky Baumit, v nichž se snoubí respekt k historické podstatě projektu s moderními trendy, kvalitou a nápady s budoucností.
Areál pivovaru se stal v roce 2003 díky své historické a architektonické hodnotě kulturní památkou, ve které se už celá desetiletí pivo nevaří. Přesto však Nuselský pivovar zůstává významnou součástí pražského pivovarnictví i pražské čtvrti Nusle.

Materiály použité na stavbě