Výzkumný park Viva
star_border

Výzkumný park Viva

Kvalita vzduchu v interiéru je čím dál tím důležitější. A stavební materiály mají na kvalitu vzduchu v interiéru významný vliv. To je důvod, proč Baumit spustil projekt „ZdravéBydlení“, aby se dozvěděl o vlivu materiálů na pohodu a zdraví obyvatel. Ve městě Wopfing v Rakousku vznikl největší výzkumný park v Evropě, který porovná stavební materiály. Už více jak 3 roky zde probíhají intenzivní měření. Za tu dobu se shromáždilo a vyhodnotilo více než 5 miliónů údajů. Podívejte se na více informací o výzkumném parku Viva

„Chceme, aby se lidé ve svých domovech cítili zdravě a příjemně“, říká Robert Schmid, majitel společnosti Baumit.

Stejné podmínky

Pro sledování souvislostí mezi stavebními materiály a vnitřním prostředí bylo vybudováno 12 zkušebních domů. Tyto domy mají rozměry 4 x 5 metrů jsou umístěny tak, aby byly vystaveny stejným klimatickým podmínkám, jakými jsou působení slunečního svitu, síla a směr větru či vydatnost srážek. V interiéru jsou domy vybaveny různými omítkovými systémy a nátěry. Navíc je vytvořenými podmínkami ve vnitřním prostoru každého domu řízeně simulován život čtyřčlenné rodiny. V praxi to znamená automatické generování vlhkosti v interiéru několikrát denně, simulaci větrání a další modelové situace. Uvnitř poté probíhá nepřetržité měření mnoha fyzikálních a chemických parametrů a hodnot.

Největší výzkumný park stavebních materiálů v Evropě

Analýza dat

Výskumný park Viva na stavebné materiály

Veškerá získaná data jsou v zakódované podobě (aby nebylo zřejmé, ke které konstrukci patří) předávána vědeckým institucím, jakým jsou příkladně Rakouský institut biologie a ekologie, Univerzita aplikovaných věd, Technická univerzita v Pinkafeldu a další významné nezávislé oborové instituce. Právě zde se průběžně vyhodnocují získané naměřené hodnoty z jednotlivých výzkumných domů centra Viva Research Park a výsledky se dále předávají Vídeňské lékařské univerzitě k hodnocení. Ta na jejich základě hodnotí jednotlivé skladby konstrukce a použité materiály z pohledu vlivu na lidské zdraví a životní pohodlí. Za jeden objekt se za týden shromáždí data z více než 30 tisíc různých měření!

Zkoumaná data

Výskumný park Viva_meranie dát

V rámci analýzy kvality vnitřního ovzduší jsou z lékařského hlediska posuzované jednotlivé parametry: fyzikální, biologické a chemické. Dále se sledují alergické reakce, únava, stres nebo kvalita spánku. Měří se také úspora energií, akumulace, odchylky teploty, sezónní změny nebo sorpční vlastnosti stavebních materiálů. Konkrétně se měří tyto parametry: vlhkost vzduchu, teplota vnitřního vzduchu, teploty v konstrukci i na površích, akustika, spotřeby energie a akumulace energie, obsahu jemného prachu, pachů a volných částic ve vzduchu, množství organických těkavých látek, formaldehydu, radonu, iontů ve vzduchu, útlum elektromagnetického pole, kompletní meteorologická data.

Výsledky v praxi

Letné horúčavy a zateplenie
Letní vedra

Víte, jak bojovat s letním přehřátím? V zateplených domech udržíte chladno lépe a déle.

Zjistit více
Zateplenie udržiava teplo v zime
Chlad během zimních měsíců

Co se stane, když dojde k přerušení vytápění během zimních dní? Podívejte se jaké domy udrželi teplo nejdéle.

Zjistit více
Vlhkosť v interiéri
Vlhkost v interiéru

Vlhkost vzduchu v interiéru by se měla pohybovat od 40 do 60 %. Jak ovlivňují různé stavební materiály zachování těchto hodnot?

Zjistit více
Výskumné domy VivaPark
Srovnání domů

Různé typy konstrukcí a materiálů a jejich dopad na naše zdraví a životní pohodu při bydlení. Zjistěte, jak postavit zdravý dům.

Zjistit více