Baumit Power: Superman mezi zateplovacími systémy

Pružná, odolná, trvanlivá, pevná a stabilní. Pokud očekáváte od fasády vašeho domu právě takové parametry, pak jste vybrali správně. Systém, který zajistí, že omítku na vašem domě neporuší kroupy ani nešikové hrající si s míčem, se jmenuje Baumit Power.

Power, česky síla, je fyzikální veličina, která označuje vzájemné působení těles nebo polí. Může být například elektrická, odstředivá nebo magnetická. V hovorové češtině ji ale používáme v mnoha dalších významových rovinách. Všichni známe například sílu zvyku nebo silná slova. Murphyho zákon se jí věnuje jen okrajově a tvrdí, že „co nejde silou, jde ještě větší silou“. A pak je tady ještě další síla, jejíž účinky bychom neměli nikdy podcenit, totiž síla lidské hlouposti. Síla, o které ví laická veřejnost mnohem méně než o těch ostatních, je síla zateplovacího systému Baumit Power. Jeho výjimečnost spočívá především ve spojení vysoké odolnosti s nečekanou flexibilitou.

Jde o unikátní sestavu výstužné vrstvy a fasádní omítky, která odolá nástrahám ulice, vydrží hrubé zacházení a bezpečně zvládne i extrémně náročné počasí. Před ničivým tornádem nebo nárazem kamionu by váš domov nezachránila ani naše odolná skladba, ale proti silnému krupobití a extrémní vichřici její pružnost a nečekaná odolnost váš domov ochrání spolehlivě. Tajemství složení této fasády spočívá v použití stěrkové hmoty Baumit PowerFlex s aramidovými vlákny, která jsou známá právě svou pevností a odolností.

Aramidová vlákna spatřila světlo světa v 60. letech minulého století. Do slovníku konstruktérů se tak rychle zapsaly obchodní názvy jako Kevlar či Twaron, jejichž hlavní složku aramidová vlákna tvoří. Vhodné využití nalezla tato vlákna rovněž ve zbrojařském průmyslu, kde jsou používána například při výrobě neprůstřelných vest. Materiál je díky vláknům velmi pevný a odolný proti průrazu. V neprůstřelných vestách se často používá jako součást balistických panelů, které absorbují energii z nárazu a rozptylují ji po celé ploše vesty. V případě stavebních materiálů vstoupil aramid v podobě vláken především do struktury disperzních omítkových stěrek. Základními vlastnostmi těchto stěrek jsou následně vysoká pevnost a odolnost vůči tlaku, vysokým teplotám i chemikáliím.

Stěrku Baumit PowerFlex lze aplikovat jak na polystyren EPF-S, tak na minerální vatu. Celý zateplovací systém Power je navíc navržen tak, aby vaši fasádu chránil nejen před nepříznivými vlivy počasí, ale také před mechanickým namáháním a stárnutím. Doporučenou povrchovou úpravou je například omítka Baumit SilikonTop.

Tento systém odolá rázu až 70 joulů, což je 7x více než u běžných zateplovacích systémů. Jeho pevnost a pružnost zároveň zvyšuje účinnost zateplení.

Jedním z parametrů pro správný výběr zateplení fasády by měla být také míra rizika mechanického poškození vlivem klimatických podmínek či nešetrného zacházení. Následná oprava poškozené fasády totiž může být ekonomicky velmi nákladným procesem.  Než se rozhodnete, jaký kabát svému domu pořídíte, popřemýšlejte, jestli byste kolem něj nechtěli mít takovou lehounkou, kroupami neprůstřelnou vestu.