Houslový čaroděj z Michle

Příběh neobyčejného projektu obytného komplexu Bohdalecké kvarteto má počátek už v roce 1880, kdy v ulici U plynárny v pražské Michli přišel na svět geniální houslový virtuóz a hudební skladatel Jan Kubelík. Právě on se stal jedinečnou inspirací architektů a projektantů stavby.

Jan Kubelík se narodil v Michli jako syn krejčího a na konzervatoř byl díky neobyčejnému nadání přijat už ve svých dvanácti letech, tedy mnohem dříve, než to dovoloval tehdejší řád školy. Během šesti let se stal dokonalým umělcem své doby a osobností inspirující nejen na poli umění a hudby. Po sérii koncertů ve Vídni o něm hudební kritikové napsali, že by ho ve středověku, hned po prvním koncertě, upálili jako čaroděje. Právě odtud pochází jeho přezdívka „Houslový čaroděj z Michle“. Ve své době byl tak populární, že jeho vánoční koncert na náměstí v San Franciscu sledoval stotisícový dav nadšených posluchačů!

Svými životními postoji i genialitou svého hudebního nadání se Kubelík stal vzorem dalším generacím a inspiruje dodnes. Bytový komplex Bohdalecké kvarteto je toho jasným důkazem.

Kubelíkův odkaz ze zajímavého projektu Bohdalecké kvarteto doslova dýchá. Obytný soubor ve tvaru písmene L je architektonicky i opticky rozdělen čtyřmi prosklenými věžemi s pěti samostatnými vchody, na nichž jsou umístěny symboly klasického smyčcového kvarteta – housle, viola, violoncello a kontrabas. Pátý vchod je pojmenován jako akord.

I ve společných prostorách obytného komplexu najdeme portrét Jana Kubelíka či záznam notového zápisu jeho skladeb. Umělcův odkaz prostupuje objektem velmi silným a nečekaným způsobem.

Samotná stavba, jejímž investorem je investiční skupina RSJ, je energeticky úsporným a k přírodě ohleduplným projektem. Pro výstavbu Bohdaleckého kvarteta byly využity udržitelné materiály a technologie, které jsou šetrné k životnímu prostředí. Zdravé a příjemné klima v interiéru objektu je garantováno i díky kompletnímu vnitřnímu systému sádrových omítek Baumit Ratio Glatt L.

Součástí areálu je také vnitroblok zařízený pro řadu volnočasových aktivit a osázený zelení a stromy. Objekt se nachází v bezprostřední blízkosti lesoparku.

Všech 183 bytů v devítipodlažním domě Bohdaleckého kvarteta se prodalo ihned po jeho kolaudaci. Příběh domu tím ale nekončí, právě naopak. Začíná se psát jeho historie spletená z malých příběhů lidí, kteří v něm právě začali žít. To už je ale jiná kapitola příběhu, na jehož počátku stál geniální houslista s přezdívkou Houslový čaroděj z Michle.

Materiál použité na stavbě