Jak renovovat fasádu s velkými trhlinami?
star_border

Renovace fasády s velkými trhlinami

Při trhlinách s šířkou větší než 0,5 mm je nevyhnutelné okamžitě jednat, protože pronikající vlhkost může vést k velkému poškození fasády.

3 kroky k nové fasádě

Fasádu s trhlinami o šířce většími než 0,5 mm je nutné celoplošně přestěrkovat a nanést novou fasádní povrchovou úpravu.

Krok 1

Oprava fasády s trhlinami

Z povrchu odstraníme uvolněné části.

Krok 2

Oprava fasády s trhlinami

Fasádu přestěrkujeme renovační stěrkou Baumit MultiWhite a vložíme sklotextilní síťovinu Baumit StarTex.

Krok 3

Nová fasádna farba

Naneseme novou fasádní barvu nebo omítku.

Pracovní postup krok za krokem

1. Zjistíme stav fasády

Fasáda s trhlinami

Šířku trhlin ověříme pomocí kalibrované pomůcky a z povrchu odstraníme pomocí špachtle odlupující se části. Zaprášenou a znečištěnou fasádu nasucho ometeme nebo umyjeme tlakovou vodou. Pokud má fasáda další nedostatky, je nutné je nejprve odstranit.

2. Co budeme potřebovat?

Oprava fasády s trhlinami

Na celoplošnou opravu fasády s neaktivními trhlinami většími než 0,5 mm si připravíme nářadí a renovační stěrku Baumit MultiWhite.

3. Renovační stěrka

Renovačná stierka Baumit MultiWhite

Obsah kbelíku renovační stěrky Baumit MultiWhite vsypeme do cca 6,0 l čisté vody. Dobře promícháme ručním elektrickým míchadlem na homogení hmotu bez hrudek. Po 5 min. odležení ještě jednou promícháme. Doba zpracování: cca 1,5 hod.

4. Přestěrkování fasády

Prestierkovanie fasády

Stěrku Baumit MultiWhite naneseme antikorozním zubovým hladítkem na povrch fasády. Do čerstvé stěrky vložíme sklotextilní síťovinu, např. Baumit StarTex se vzájemnými 10 cm přesahy. Následně povrch stěrky zahladíme tak, aby výztuž nebyla viditelná. Tloušťka výztužné vrstvy 3 - 5 mm. 

5. Zahladění stěrky

Renovačná stierka BAumit MultiWhite

Před finální úpravou fasádní barvou stěrku nanášíme ve dvou vrstvách. Po mírném zavadnutí první vrstvy naneseme druhou tenkou vrstvu stěrky a po dostatečném zavadnutí upravíme strukturu povrchu polystyrenovým, filcovým nebo pěnovým hladítkem.

6. Nová povrchová úprava

Striekanie fasádnej farby

Nejdříve po 3 dnech nanášíme rovnoměrně na povrch stěrky válečkem rozmíchanou fasádní barvu, například Baumit StarColor, Baumit SanovaColor. Fasádní barvy Baumit je možné zpracovat i stříkáním technologií airless. Ta umožňuje rychlé a rovnoměrné nanášení barvy v krátkém čase a na velké ucelené plochy. 


Pokud fasáda domu vykazuje menší trhliny, inspirujte se v návodu jak postupovat u renovace fasády s malými trhlinami.