Příprava podkladu a příslušenství
star_border

Příprava podkladu

Nejen při rekonstrukcích, ale i u novostaveb je velmi důležité sjednocení vlastností podkladu. Základní nátěry, mimo jiné vhodné i na potěry s podlahový vytápěním, zajistí dokonalé spojení podlahových potěrů a stěrek s podkladem. Riziko chybějícího opatření spočívá v případném lokálním nedokonalém zrání betonového potěru a následně i rozdílné pevnosti spojení jednotlivých vrstev. Stejně tak může nastat problém se samonivelační stěrkou, aplikovanou na potěr s podlahovým  vytápěním, která se bez vhodné aplikace nátěru při působení tepla od podkladu oddělí.

  • Baumit SuperPrimer: díky speciální receptuře obohacené o křemičité plnivo zvyšuje adhezní plochu a tím i schopnost pevného spojení s nenasákavými i nasákavými podklady
  • Baumit Grund: sjednocuje vlastnosti všech silně nasákavých i nerovnoměrně nasákavých podkladů a standardizuje tak chování dalších nanášených vrstev

Příslušenství pro potěry

  • Pro okrajové i mezilehlé dilatace
  • Separační fólie
  • Izolanty o různé tloušťce

Nášlapná vrstva bez trhlin

Dilatační pohyby probíhající při zrání materiálů používaných v mokrém procesu výstavby nebo v důsledku roztažnosti při tepelném namáhání jsou častým vznikem nežádoucích spár. Při snaze o jejich odstranění přitom nejde jen o estetické hledisko. Trhliny na místech, kde je nutné zajistit celistvost a homogenitu, jsou rizikem i pro správnou funkci jednotlivých vrstev hydroizolace, podlahové stěrky, systémových prvků podlahového topení nebo třeba tepelné izolace.

Nezbytnou součástí každého potěru a samonivelační stěrky od tloušťky 3 mm je proto Baumit okrajová dilatační páska. Ta se ukotví na svislé konstrukce po obvodu místnosti a tím cíleně oddělí potěry a stěrky od přilehlých stěn, sloupů či jiných svislých konstrukcí. Spára pak díky dilatační pásce vznikne přirozeně v místě, kde funkci žádné z vrstev či napojených prvků nijak neohrožuje.

Pro oddělení potěrů od málo soudržných podkladů či nestabilního podkladu a v případech, kdy je použit podlahový izolant, slouží separační folie. Vytváří zcela nepropustnou vrstvu, díky čemuž zamezí i jen lokálnímu spojení materiálů. Zesílený polyetylen je svou životností a odolností v tlaku ideálním materiálem přesně pro toto určení.


Kompletní systém s vrstvou tepelné izolace

Do skladby jednotlivých vrstev podlah patří při současném odpovědném přístupu k efektivitě staveb i odpovídající vrstva tepelné izolace. Podlahové desky z expandovaného polystyrenu Baumit tak dotvářejí komplexní nabídku systémových řešení - standardní EPS 100 pro izolaci běžně zatížených podlah doplňuje varianta pro snížení kročejového hluku EPS-T. Ta díky elasticitě polystyrenu zajišťuje vyšší pružnost a tedy i nižší přenos zvuků: