Zateplení polystyrenem
star_border

Zateplení polystyrenem

  • Dobré izolační vlastnosti
  • Snadná manipulace a zpracování díky nízké objemové hmotnosti
  • Paropropustný
  • Nižší náklady na materiál a práci
  • Zdravotně nezávadný
  • Šetrný k životnímu prostředí
  • U novostaveb lze použít i bez dalšího ukotvení

Polystyren jako vysoký standard zateplení

Bílé nebo šedé lehké desky z expandovaného polystyrenu se staly obvyklým funkčním standardem v materiálech používaných pro zateplení všeho druhu. V občanské i komerční výstavbě se polystyren úspěšně používá již desetiletí – jako opatření proti vzniku tepelných ztrát, především ve vnější obálce budovy.

Díky variabilitě použití, možnostem výroby desek různé tloušťky i speciálních tvarovek se lze s polystyrenem v zateplovací technice setkat na mnoha místech. Účelem polystyrenu tedy není pouze jeho použití v roli fasádní tepelné izolace. Stejně kvalitně poslouží i jako perimetr na soklové části domu, zateplení zapuštěného bazénu nebo třeba obytného podkroví pod šikmou střechou.

Typy polystyrenu

Pro kontaktní tepelněizolační systémy používáme fasádní polystyreny označené třídou E.
Nejčastěji používaným izolačním materiálem ve stavebnictví je bílý polystyren.

Novou generaci polystyrenu představují šedé izolační desky, které díky obsahu infračervených absorbentů (grafitových částic) dosahují o více než 23 % lepších tepelněizolačních vlastností. Některé šedé izolační desky jsou potaženy reflexní světlou vrstvou pro lepší zpracování.

Vybírejte si pouze vysoce kvalitní certifikované produkty s označením CE. Na trhu se můžete setkat s novým označením polystyrenu, a to Airpop®.

Baumit open - specialista, který šetří energie i Vaši stavbu

Vývojové týmy Baumit dospěly k zajímavým výsledkům inovativního přístupu k výrobě polystyrenových desek. Jakkoli byl ještě donedávna polystyren považován za materiál vhodný jen pro zateplení bez požadavků na prodyšnost pro vodní páry, Baumit open mění pravidla hry a zažitá dogmata.

Rekonstrukce starší stavby či zateplení budovy, která je vystavena působení vyšší vlhkosti, je pro stavebníka vždy výzva. Trvalé uzavření vlhkosti v konstrukcích a ve fasádě je problém, který vede ke vzniku plísní, v případě dřeva až k hnilobě a obecně degradaci materiálů. Perforované izolační desky Baumit open dosahují díky patentovanému systému otvorů vynikajících paropropustných vlastností. Ani z pohledu vlhkostní rizikové aplikace tak už není polystyren zapovězeným řešením tepelné izolace.

Výroba polystyrenu a životní prostředí

Polystyren patří do skupiny pěnových plastů. Je vyroben ze styrenu působením vodní páry a pěnového činidla, které zajistí přirozenou expanzi – proto se takto vznikající materiál nazývá také expandovaný polystyren, jinak také EPS. Díky tomu, že se při optimalizované výrobě spotřebovává jen malé množství energie a nevznikají žádné další odpady, je celý proces šetrný ke svému okolí.

Tuto skutečnost posiluje i fakt, že samotný polystyren obsahuje cca 99 % vzduchu. Ze statistik se lze přesvědčit, že EPS představuje pouze 1 % celkového průměru komunálního odpadu a díky možnosti kompletní recyklace je tak materiálem maximálně respektujícím životní prostředí.

ČASTÝ DOTAZ: Patří polystyrenový odpad do žlutých kontejnerů na plasty?

Jednoznačně ano! Polystyren je materiál opatřený recyklačním trojúhelníkem doplněným číslicí 6. To v mezinárodní klasifikaci odpadů znamená, že polystyren a výrobky z něj jsou vhodné pro recyklaci společně s dalšími plasty. Pokud jste tedy dosud váhali, zda patří do kontejnerů žluté barvy vyhrazené právě plastům, pak můžete nyní s čistým svědomím přispět životnímu prostředí a správně jej vytřídit.

Zateplovací systémy Baumit

Zajistit, aby v průběhu celého roku bylo v interiéru stále příjemné klima, je dnes snazší než kdy dřív. Nejdůležitější je zvolit správnou tepelnou izolaci, která zvýší tepelný odpor obvodové konstrukce a zajistí tak uvnitř opravdovou pohodu. Pro tyto účely jsme připravili řadu systémů umožňující zateplení jednotlivých rodinných domů i pro obnovu fasád výškových budov. Všechny systémové součásti jsou navrženy tak, aby se vzájemně doplňovaly a poskytovaly tak trvalou jistotu a bezpečnost prováděcím firmám, investorům i uživatelům.

Dobrá tepelná izolace zvyšuje energetickou účinnost Vašeho domu. V zimě navíc spoluvytváří útulné teplo v interiéru a v létě příjemně ochlazuje stěny. Baumit nabízí širokou škálu zateplovacích systémů, které splňují i ty nejnáročnější požadavky.