Koupelna - lepení obkladů krok za krokem
star_border

Keramické obklady a dlažby – sázka na jistotu

Už od pradávna platí, že voda ve stavební konstrukci stojí za zvýšenou pozornost. Jakmile se někde objeví skvrna způsobená vlhkostí, každý majitel bytu zbystří, protože to pravděpodobně ukazuje na nějaký problém. Buď je příčinou havárie nebo nesprávná funkce hydroizolace. Domácí koupelny, prádelny a technické místnosti jsou místa vodou exponovaná a právě tady je tedy potřeba stěny proti jejím vlivům ochránit.

Keramické obklad a dlažby jsou oblíbeným řešením právě pro místnosti, kde se v domácnosti s vodou běžně nakládá. Díky svému slinutému povrchu nejčastěji tvořenému glazurou jsou samy o sobě dobrou hydroizolací a zároveň mohou interiér i zajímavě esteticky dotvořit. Pokud jejich instalaci zvládne montážník správně a doplní ji i o další opatření v podobě hydroizolace podkladních vrstev, je po nalepení obkladů o voděodolnost stěn poctivě postaráno.

Materiály pro lepení obkladů a dlažeb

I v případě obkladů a dlažeb nabízí společnost Baumit systémové komplexní řešení. Řada výrobků Baumit Baumacol obsahuje vše pro postupné kroky montáže tak, aby byla výsledkem absolutní spolehlivost a dokonalá funkce všech jednotlivých vrstev. Od základního nátěru Baumit SuperPrimer, přes hydroizolační nátěr Baumacol Proof či stěrku Baumacol Protect, po spárovací hmotu Baumacol PremiumFuge jde o špičkové produkty zajišťující maximální životnost celé skladby.

Základem pevného spojení je v systému Baumit lepidlo na obklady do koupelny Baumacol Basic. Jde o lepící maltu vhodnou pro nasákavé obklady, je ale možné ho využít i při použití přírodního kamene. Snadná ruční i strojní zpracovatelnost a vysoká úroveň adheze dělá z tohoto lepidla oblíbený a bezproblémový prvek celého systému. Při požadavku na vyšší flexibilitu je pak ideální volbou Baumit Baumacol FlexUni nebo FlexTop.

Speciální pojiva pro lepení obkladů a dlažeb

I v případě kdy máte na použité pojivo jakékoli nestandardní požadavky, máte v sortimentu Baumit možnost najít řešení. Bojujete-li s časem, využijete možností rychletuhnoucí flexibilní malty Baumit Baumacol FlexTop Speed. Ve chvíli, kdy vás čeká pokládka dlažby na pružné podloží, je pro vás ideálním materiálem Baumit Baumacol FlexTreme případně FlexUni Gel, které vykompenzují extrémní rozdíly v průhybu podkladu bez rizika praskání.

Koupelna - lepení obkladů krok za krokem

Pokud jsou stěny a podlahy trvale vystaveny vlhkosti, obklad musí čelit zvýšeným nárokům. Také v tomto případě systém Baumacol zajistí správnou skladbu obkládaných ploch.


1. Podkladní beton
2. Baumit SuperPrimer/Grund: Základní nátěr
3. Baumit Baumacol Preciso/Baumit FlexBeton: Spádová vrstva
4. Baumit Okrajová dilatační páska: Dilatační páska
5. Baumit Baumacol Proof: Hydroizolační stěrka
6. Baumit Baumacol Strap Plus: Hydroizolační páska
7. Baumit Baumacol Basic: Lepicí malta
8. Baumit Baumacol Polyurethane/Silikon: Pružný tmel
9. Baumit Baumacol PremiumFuge: Spárovací hmota

Aplikační postup - Krok za krokem


1. Připravíme si potřebné nářadí a materiál. Před lepením musí být podklad důkladně vyčištěn. Podklad musí být suchý, čistý, pevný a nesmí být zmrzlý.


2. V případě potřeby použijte podlahové stěrky Baumit Nivello pro vyrovnání nerovností nebo Baumit FlexBeton pro vytvoření spádové vrstvy.


3. Pro lepší přídržnost a vyrovnání nasákavosti podklad ošetříme penetračním nátěrem Baumit Grund nebo Baumit SuperPrimer.


4. Místa vystavená přímému styku s odstřikující vodou, jako jsou sprchy, koupelny apod., musí být ošetřeny izolačním nátěrem Baumit Baumacol Proof nebo stěrkou Baumacol Protect.


5. Před nanesením izolačního nátěru vložíme do rohu Hydroizolační pásku.


6. Lepidlo na obklady a dlažbu naneseme vhodnou zubovou stěrkou v úhlu 45 - 60°. Pro lepší přídržnost obkladových prvků k podkladu doporučujeme lepidlo nanést na podklad i na spodní stranu obkladu.


7. Do připraveného lepicího lůžka lehce zatlačíme obkladové prvky. Umístění obkladu nebo dlažby můžete upravit do cca 5 minut. Případné zbytky lepidla odstraníme mokrou houbou.


8. Po zaschnutí lepidla zatlačíme spárovací hmotu diagonálně do spár pomocí gumové stěrky. Po 5 až 15 minutách obklad a dlažbu umyjeme čistou vodou pomocí měkké houby.


9. Silikonový tmel vtlačíme do spár spárovací pistolí. Je vhodný pro uzavření dilatačních nebo spojovacích spár.