Jak opravit betonový balkon?
star_border

Jak opravit betonový balkon?

Nejčastěji se vyskytující závady balkonových desek jsou způsobeny degradací betonu, korozí zábradlí a odhalenou balkonovou výztuží. Pro ochranu stávajících balkonových konstrukcí nabízí Baumit systém produkty pro sanaci betonových konstrukcí.

Baumit BetoSystem zajišťuje dokonalé a jednoduché řešení v následujících případech:

  • Rekonstrukce původních povrchů opravou odlupujících se ploch a nerovností

  • Vyrovnání povrchu

  • Ochrana proti korozi a zvýšení krytí betonových výztuží

  • Ochrana proti zamrzáním a rozmrznáním (vysoká mechanická a chemická odolnost)

  • Posílení nebo obnovení stavebních konstrukcí

Pracovní postup krok za krokem


1. Odstraníme opadávající, odlupující se a nekompaktní části balkonové desky pomocí dláta, kladiva nebo sekacího kladiva až k nepoškozenému betonu.


2. Pečlivě vyčistíme výztuž od rzi pískováním nebo drátěným kartáčkem nebo rotačním drátěným kartáčem až na kovově lesklý vzhled.


3. Podklad vyčistíme vysokotlakým proudem vody, abychom odstranili prach a jiné nečistoty z povrchu a zajistili vysokou přilnavost k dalším materiálům.


4. Bezprostředně po očištění povrchu výztuže a ocelových částí aplikujeme 2 vrstvy ochranného nátěru proti korozi Baumit BetoProtect. Druhou vrstvu nátěru aplikujeme po technologické přestávce po 6 hodinách po prvním nátěru.


5. Den před nanesením adhezního můstku Baumit BetoHaft podklad ještě jednou dostatečně navlhčíme vodou, abychom zajistili dokonalé spojení s následně nanášeným materiálem. Dbáme na to, aby se na vodorovné ploše nevytvořil vodní film.


6. Na předem navlhčený podklad naneseme pomocí tvrdého kartáče adhezní můstek Baumit BetoHaft, abychom dosáhli souvislého pokrytí podkladu a zajistili dokonalé spojení s následně nanášeným materiálem. Všechny otvory a dutiny musí být pečlivě zakryté.


7. Na nanesenou vrstvu Baumit BetoFaft aplikujeme přítlakem sanační maltu Baumit BetoFill systémem „čerstvý do čerstvého“. Sanační  maltu můžeme nanášet až do tloušťky vrstvy 40 mm v jednou pracovním kroku. Pozor! Maltu není možné aplikovat na zaschnutný adhezní můstek. V takovém případě je nutné kontaktní můstek odstranit a postup opakovat.


8. Na spodní hranu balkonu osadíme vhodný profil s okapničkou. Následně na sjednocení povrchu, rovnoměrně naneseme na předem zvlhčený podklad betonovou stěrku Baumit BetoFinish. A to systémem „čerstvý do čerstvého“ v tloušťce max. 5 mm.


9. Vyspravené plochy balkonové desky musíme chránit před příliš rychlým vyschnutím (např. chránit PE fólií). Po vytvrzení vrstvy provedeme finální povrchovou úpravu.