Samonivelační podlahové stěrky
star_border

Samonivelační stěrky

  • Hladké, bezpórovité povrchy
  • Dokonalá rovinnost
  • Pro tloušťky od 1 do 50 mm

Příprava podkladu je základ dobrého výsledku

Staré porézní betonové podklady, vyloupané původní nivelační stěrky nebo nedbale připravené betonové mazaniny jsou přesně tím, co vám zkomplikuje pokládání finálních podlahových krytin. Těžko dosahovat perfektních výsledků, když už na začátku je tolerance rovinnosti v řádu milimetrů, ne-li centimetrů.

Podobně to přitom může vypadat nejen při rekonstrukci, ale i v případě realizace novostavby. Dokud se pracuje na hrubé stavbě, nebývá přesnost tím prvním, na co stavebník myslí. Důležité zatím nejsou detaily, ale spíše celek. To se ovšem změní jako lusknutím prstu ve chvíli, kdy se chystáte na přesné práce v interiéru. A právě tehdy přichází ten pravý čas pro podlahové stěrky.

Rovina snadno a rychle

Samonivelační podlahové stěrky jsou určené k vyrovnání podlahových betonů, cementových a sádrových potěrů před pokládáním dlažby a ostatních podlahových krytin. Stejně jako menší nerovnosti dokážou účinně vyrovnat i rozsáhlejší prohlubně a odchylky od vodoroviny. Pomocí řídké konzistence samonivelační hmoty dochází její aplikací na podlahy k dokonalému vyrovnání bez složitého technologického postupu – rozlivnost stěrky odvede svou práci vždy bez chybičky.

Díky tloušťkám od 1 mm se stěrky na podlahy s oblibou používají především při rekonstrukcích, neztratí se ale ani v nových domech a bytech včetně dřevostaveb. Použití samonivelační stěrky je možné i přímo na dřevo nebo na OSB desky. Jsou dokonce vhodné pro podlahové vytápění a vyrovnání lokálních nedostatků. Baumit nabízí jak univerzální výrobek na bázi síranu vápenatého s širokou oblastí použití, tak stěrky cementové, které jsou vhodné i do vlhkých prostor.



Dokonale hladké povrchy

Nejoblíbenější a nejprodávanější podlahová stěrka Baumit Nivello Quatro, která je ručně i strojově zpracovatelná, je vhodná na všechny standardní druhy podkladů – beton, teraco i staré soudržné dlažby. Použité pojivo, modifikace síranu vápenatého alfa-půlhydrát, je objemově stálé s vynikající tepelnou vodivostí. Přímo do vrstvy stěrky je možné vložit podlahové vytápění elektrickým odporovým drátem, případně speciální typ vodního vytápění. I při vyšších tloušťkách je stěrka odolná vůči vzniku trhlin a dosahuje hladkého bezpórovitého povrchu. Díky snadnému zpracování je oblíbená mezi profesionály a domácími kutily.

Řešení pro interiér i exteriér

V sortimentu Baumit najdete nejen řešení pro Váš interiér, ale i venkovní betonové stěrky Baumit Nivello 50 pro vyrovnání podkladů pro podlahy přístřešků, parkovacích stání nebo altánů. Vlastnosti materiálu a jejich složení je přizpůsobeno působení nízkých teplot a vyšší vlhkosti. O životnost podlahy ani vyrovnávacího podkladu pomocí speciální venkovní nivelační stěrky tak nemusíte mít žádné obavy.

Baumit Nivello 10

  • pevnost v tlaku 30 MPa
  • tloušťka vrstvy 1–15 mm
  • díky rychlému vysychání vhodná k pokládce již druhý den po realizaci


Baumit Nivello 30

  • pevnost v tlaku 35 MPa
  • tloušťka vrstvy 2–30 mm
  • vysokopevnostní stěrka pro náročnější realizace

Baumit Nivello 50

  • pevnost v tlaku 30 MPa
  • tloušťka vrstvy 2–50 mm
  • vhodná i na specifické podklady typu dřevovláknitých desek, OSB nebo dřevěných podlah; určeno pro interiér i exteriér 

Příprava podkladu

Samonivelační stěrku od okolních stěn vertikálních konstrukcí oddělíme pomocí Baumit Okrajové dilatační pásky o minimální tloušťce 5 mm. Podklad musí být nejprve ošetřen penetračním nátěrem. Na nasákavých podkladech použijeme přípravek Baumit Grund, na nenasákavé podklady a podklady s pozůstatky asfaltového lepidla použijeme Baumit SuperPrimer.