Jak odstranit řasy z fasády?
star_border

Jak odstranit řasy z fasády?

I když fasáda plní svou funkci, znečištění řasami a houbami ji na kráse rozhodně nepřidá. Poradíme Vám, jak se ve 2 jednoduchých krocích dokážete zbavit řas na fasádě.

Proč se řasy na fasádách vlastně objevují?

Řasy jsou mikroorganismy, které potřebují k životu světlo, živiny, běžnou teplotu a hlavně vodu - vlhkost. Tvorba řas a hub na fasádě je ovlivněna především přítomností vody a vlhkostí. To znamená: zvýšená vlhkost vzduchu, silný hustý déšť, stoupající vlhkost z omítek, stavební nedostatky (zatékání) a kondenzující voda.
Fasády, které se nacházejí v blízkosti lesů, husté vegetace, vodních toků, jezer nebo v údolích a nížinách s menším slunečním světlem, jsou pro výskyt řas více náchylné. V těchto případech je nutné zvážit architekturu objektu, orientaci i správný výběr omítky nebo zateplovacího systému včetně povrchové úpravy.
O fasádu je nutné se pravidelně starat (mytí fasády, kontrola klempířských prvků, obnova nátěru apod.). Ale co můžeme dělat, pokud je naše fasáda i tak stále znečištěná řasami?

2 kroky k nové fasádě

Před nanesením nové povrchové úpravy naneseme speciální nátěr Baumit FungoFluid na omítku a poté aplikujte novou vysoce kvalitní fasádní barvu.

Krok 1


Na podklad naneseme speciální nátěr Baumit FungoFluid, necháme působit a fasádu očistíme.

Krok 2


Nakonec naneseme novou fasádní barvu Baumit SanovaColor nebo Baumit StarColor, mající vysokou odolnost proti tvorbě řas.

Pracovní postup krok za krokem

1. Co budeme potřebovat?


Budeme potřebovat speciální roztok Baumit FungoFluid, přístroj pro rozstřik nebo malířský štětec, kartáč s tvrdými štětinami, nádobu, fasádní váleček nebo zařízení pro strojní nanášení barvy.
Zkontrolujte fasádu a pokud vykazuje další nedostatky (trhliny, křídující podklad, odlupující se barvu atd.), je nutné je odstranit.

2. Nanesení přípravku


Na znečištěnou fasádu naneseme protiplísňový přípravek Baumit FungoFluid stříkáním, válečkem nebo malířskou štětkou a necháme působit min. 12 hod. Tento krok je důležitý pro zabránění úniku živých mikroorganismů do okolního prostředí během následujících kroků, kdy by tyto mikroorganismy mohly dále znečišťovat již ošetřenou fasádu.

3. Vyčištění fasády


Mechanicky odstraníme nečistoty a mikroorganismy z povrchu a důkladně vyčistíme fasádu tlakovou vodou. Následný odpad odstraníme.

4. Nanesení přípravku


Povrch fasády necháme vyschnout a protiplísňový přípravek Baumit FungoFluid naneseme ještě 1x až 2x.

5. Nový fasádní nátěr


Na suchou a čistou fasádu naneseme dva nátěry vysoce kvalitní fasádní barvy. První nátěr se nanáší zředěný s 10 – 15 % vody a po technologické přestávce, min. 12 hod., aplikujeme 1 až 2 vrstvy krycího nátěru fasádní barvou. Mezi krycími nátěry dodržujeme odstup min. 4 hod.

6. Stříkání fasádní barvy


Fasádní barvy Baumit je možné zpracovat i stríkáním technologií airless. Ta umožňuje rychlé a rovnoměrné nanášení fasádní barvy v krátkém čase i na velké ucelené plochy.

Aplikační video - Renovace fasády napadené řasami